7 tipp, hogyan igyon bort, hogy ne hizlaljon

A borfogyasztás és a diéta összeegyeztetése sokak számára kihívást jelent, de vannak módszerek, amelyek segíthetnek abban, hogy borozás mellett is megőrizzük karcsúságunkat.

A borfogyasztás nem feltétlenül ellensége a diétának, hiszen a bor a legegészségesebb alkoholos ital lehet, ha mértékkel fogyasztjuk. Egy pohár bor kalóriatartalma 92-175 kalória között mozoghat, ami a bor típusától függően változik. Az alkoholból származó kalóriák emésztése azonban eltérő lehet, mivel a szervezetünk a felesleges etanolt egy bonyolult anyagcsere-folyamaton keresztül, a máj bevonásával dolgozza fel, ami végül ecetsavként távozik a szervezetből. Érdemes megjegyezni, hogy a fiziológiai különbségek miatt nem mindenki választja ki az alkoholt azonos mértékben. A nők, az ázsiaiak és az amerikai őslakosok például kevesebb alkoholt képesek kiválasztani, mint a kaukázusi férfiak. Továbbá, ha több alkoholt fogyasztunk, mint amennyit metabolizálni tudunk, az kevésbé alakul át kalóriává, bár ez nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségben fogyaszthatunk alkoholt.

A borozás előtti séta segíthet az anyagcserénk fenntartásában és csökkentheti az esti éhségérzetet. A bor fogyasztása körülbelül 70-90 percig képes növelni az anyagcserét, de fontos, hogy alkoholfogyasztás mellett elegendő vizet is igyunk. Az étkezés előtti borfogyasztás növelheti az étvágyat, ezért jobb, ha étkezés közben isszuk a bort, amikor már nem üres a gyomrunk. A száraz vörösborokat részesítsük előnyben, mivel ezek több antioxidánst tartalmaznak, de figyeljünk az alkoholtartalomra is, és lehetőleg 13,5% ABV alatti borokat válasszunk.

Az esti késői borozást kerüljük el, mivel az alkohol hasonlóan viselkedik a szervezetünkben, mint a szénhidrátok, és ronthatja az alvás minőségét. Minőségi borok vásárlása ösztönözhet arra, hogy kevesebbet igyunk belőlük, és hosszabb ideig élvezzük őket. Ha diétázunk, kerüljük az otthoni borfogyasztást, helyette inkább barátokkal találkozva korlátozzuk magunkat egy pohár borra.