2080-ra így változhat meg a városok éghajlata

A jövő éghajlati viszonyait bemutató Future Urban Climates térkép segítségével megismerhetjük, hogy milyen időjárási körülményekre számíthatunk 2080-ban a világ különböző településein.

A Marylandi Egyetem ökológusa, Matthew Fitzpatrick által készített térkép az IPCC adatait felhasználva mutatja be, milyen éghajlati változások várhatók a következő évtizedekben. A térkép használatával bárki beírhatja a kívánt település nevét, és megtekintheti, hogy ott milyen lesz a tél és a nyár 2080-ban, illetve melyik jelenlegi város éghajlatához lesz hasonlítható az adott hely jövőbeni klímája.

Például Szeged esetében a térkép szerint 7,6 Celsius-fokkal melegebb nyarakra és 19,4 százalékkal szárazabb időjárásra kell számítani, míg a telek 5,8 Celsius-fokkal lehetnek melegebbek és 4,3 százalékkal nedvesebbek. A jövőbeni éghajlati viszonyok alapján Szegedet az észak-macedóniai Negotino városához hasonlítják.

A térkép használata során érdemes szem előtt tartani, hogy bár a modell tudományos adatokon alapul, a megjelenített eredmények csupán becslések. Azonban a beállítások között lehetőség van arra is, hogy a felhasználók figyelembe vehessék az emberi kibocsátás csökkentésének potenciális hatásait.

A térkép elérhető a Marylandi Egyetem weboldalán, ahol bárki kipróbálhatja és személyre szabhatja a jövőbeli éghajlati változásokat bemutató előrejelzéseket.