Fülke: Egy lövés és egy képkocka, amely Trump élete helyett Biden elnökségébe kerülhet

Szombaton a világ Donald Trump véres arccal öklét égbe emelő hős képével találkozott, ami nemcsak a túlélését jelentette, hanem Joe Biden újrázásától való távolodását is erősítette. Podcastunkban összefoglaltuk a Trump elleni merénylet és annak politikai következményeiről szóló információkat.

Keleti parti idő szerint szombaton este Donald Trump elleni merénylet történt, amelyben csak civilek sérültek meg súlyosan, és úgy tűnik, hogy politikailag Joe Biden szenvedte el a legsúlyosabb csapást, aki már így is nehezen tartotta magát a versenyben. Biden elnök hétfőn beismerte, hogy hibát követett el, amikor célkeresztről beszélt Trump kapcsán, és elismerte, hogy a múlt hét elején használt kifejezés hibás volt.

Felmerül a kérdés, hogyan lehetséges, hogy valaki tiszta lövést adhatott le egy elnökjelöltre, és vajon egy higgadt vagy éppen felhergelt Trump tér-e vissza a republikánus konvención. Joe Biden számára új helyzet állt elő, hiszen a hírek most nem róla, hanem Trump heroikus képeiről szólnak. Az elnök megerősítette, hogy nem száll ki az idei választásokra az elnökjelölti versenyből, és szeptemberben megtartják a következő elnökjelölti vitát Trumppal.

A HVG podcastjában Nagy Iván László, Nagy Gábor, a HVG Világ rovatának vezetője és Bábel Vilmos, a hvg.hu újságírója beszélgettek a volt elnök elleni támadás hátteréről és a közeljövőben várható hatásokról. A podcast részleteiben kitértek arra, hogyan adhatott le valaki tiszta lövést Trumpra, milyen információk derültek ki a merénylőről, milyen összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra, és mennyire súlyosak Trump sérülései. Emellett szó esett arról is, hogyan áll össze a „higgadt” és a „harcias” Trump-kampány, mi indokolhatja Biden versenyben maradását, ki léphetne a helyére, és hogyan nézhetne ki egy B-kampány. A beszélgetés során felvetődött a "Project 2025" is, amelynek jelentőségét és fontosságát is érintették.

Donald Trump volt elnök hétfő este jelent meg először nyilvánosan a merénylet óta, a republikánus párt elnökjelöltet választó ülésén, ahol óriási tapasszal a sérült fülén érkezett. A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke, Michael Whatley egy perces néma csenddel nyitotta meg a konvenciót, amely első napja az ünneplés jegyében telt. Trump hívei öklüket a magasba tartva üdvözölték, és a gyűlésen hivatalosan is döntöttek arról, hogy 2016 és 2020 után idén is ő lesz a republikánusok elnökjelöltje a novemberi választáson. Trump várhatóan csütörtöki beszédében fogadja el hivatalosan az elnökjelöltséget.

A Milwaukee-i republikánus jelölőgyűlés nyitóestjén Trump diadalmasan szerepelt, és a volt elnök frissen kiválasztott alelnökjelöltje, J.D. Vance ohiói szenátor mellett tartotta meg záróbeszédét. „Harcolj” – skandálta eközben a tömeg, utalva arra, hogy Trump az őt eltaláló lövés után pár másodperccel már többször is ezt kiabálta híveinek, öklét a magasba emelve a titkosszolgálat embereinek gyűrűjében Pennsylvaniában szombaton.

Az estének ezen a régóta biztosra várt jelölésen túl legfontosabb pillanata az alelnökjelölt megnevezése volt. Trump ahelyett, hogy még a republikánusok Milwaukee-i nagygyűlése előtt kiválasztotta volna társát, egészen hétfőig fokozta pártja és tábora várakozását, amivel a meglepetés erejével is felruházta az eseményen bejelentett döntést. Trump és Vance ezelőtt a Mar-a-Lago-i birtokon a Trump elleni merényletkísérlet napján találkoztak szombaton.

Trump döntése azon meggyőződését tükrözi, hogy Vance hatékony kommunikátor, aki jól el tudja adni populista programját, különösen a munkásosztálybeli szavazóknak és az olyan csatatérállamokban, mint Pennsylvania és Wisconsin, ahol az elnökválasztás akár csak pár ezer szavazaton is múlhat novemberben.

Mike DeWine republikánus ohiói kormányzó szerint J. D. Vance osztozik Trump vonzerejében, ami a dolgozó férfiak és nők szemében él. Vance személye azonban nem kockázat nélküli a republikánusok számára, ugyanis a szenátor kockázati-tőkebefektető, illetve politikai kommentátor volt korábban, és mind nyilvánosan mind magánéletében élesen kritizálta Trumpot, mielőtt 2022-ben elindult volna a szenátusi választáson.

A Bild beszámolójában megjegyzi, hogy Donald Trumpot ritkán lehet ennyire elérzékenyülve látni, ezúttal úgy tűnt, közel a könnyezéshez, miközben széles mosoly jelent meg az arcán. A német lap szerint az egész támadás Donald Trump arcára volt írva, miközben két fia, Donald Trump Jr., Eric Trump és újonnan kinevezett alelnök-jelöltje, J.D. Vance állt mellette a pártkonferencián. A Bild megjegyzi, hogy Trump meghalt volna, ha nem fordítja el jobbra a fejét, hogy egy táblázatot olvasson fel az illegális bevándorlókról. Ekkor szakított le egy darabot a füléből a végzetesnek szánt lövés.