Ursula von der Leyen sorsa hamarosan eldől

Fontos döntések várnak az Európai Parlamentre, amely a héten ül össze először az EP-választás óta. A képviselők első feladata a parlament elnökének megválasztása lesz, amit a háború sújtotta Ukrajna támogatásának kérdése követ.

Kedden kezdődik az Európai Parlament új összetételű képviselőinek első ülése Strasbourgban, ahol a napirend első pontjaként a parlament elnökét választják meg a következő két és fél évre. A jelenlegi elnök, Roberta Metsola, aki az Európai Néppárt (EPP) máltai politikusa és 2022 eleje óta áll az uniós intézmény élén, a legnagyobb esélyesnek számít, és újraválasztása gyakorlatilag biztosnak tekinthető, bár a baloldal fontolgatja egy alternatív jelölt állítását, ami inkább csak szimbolikus gesztus lenne.

A parlament elnökének megválasztása után következik a 14 alelnök kiválasztása, amelyet a nagyobb pártcsaládok között arányosan osztanak el.

Szerdán az EP-képviselők az első állásfoglalásukat fogadják el a 10. parlamenti ciklusban, amelynek célja Ukrajna támogatásának megduplázása, és arra sürgetik a tagállamokat, hogy növeljék a katonai segítségnyújtást, valamint haladjanak előre a csatlakozási folyamatban. Ugyanezen a napon döntenek arról is, hogy hány képviselő üljön a parlament egyes állandó bizottságaiban, albizottságaiban és küldöttségeiben, míg a testületeket vezető EP-képviselőkről később szavaznak.

A hét legfontosabb eseménye csütörtökön várható, amikor is kiderül, hogy Ursula von der Leyen megkapja-e a bizalmat az Európai Bizottság elnökének második ciklusára való megválasztásához. Von der Leyen a szocialisták és a liberálisok részéről részletes kívánságlistákat kapott, amelyeket a támogatásukért cserébe be kellene építenie a munkaprogramjába. Habár saját pártcsaládja sem támogatja feltétel nélkül, a Zöldek dönthetnek az újraválasztásáról a szavazás során. A Zöldek, akik a legutóbbi választásokon jelentős vereséget szenvedtek, úgy tűnik, hajlandóak alkalmazkodni az EU új politikai valóságához, és kompromisszumokat kötni a demokrácia érdekében.

Von der Leyen csütörtökön reggel 9 órakor tartja meg beszédét a parlament előtt, amelyben ismerteti második mandátuma során megvalósítani kívánt fő prioritásokat és kezdeményezéseket. Amennyiben nem éri el a szükséges 361 szavazatot, az EU vezetőinek egy hónapjuk marad új jelöltet találni a posztra. A Zöldek új megközelítése és a pragmatizmus irányába történő elmozdulás első nagy próbája csütörtökön lesz, amikor a képviselők arról szavaznak, hogy támogatják-e von der Leyent az Európai Bizottság elnöki posztján. A Zöldeknek, akik a választások után a legnagyobb vesztesek közé tartoztak, most meg kell találniuk a helyes egyensúlyt a befolyásuk megőrzése és a kompromisszumok kötése között.