Oroszország katonai szolgálati rendszerének megerősítése

Az orosz kormány egy új rendszert fejleszt ki, amelynek célja, hogy megakadályozza a katonakorú fiatalok országhatáron történő átlépését, ezzel biztosítva, hogy senki ne kerülhesse el a katonai szolgálatot.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése szerint az orosz kormányzat intézkedéseket hoz a katonakorú orosz fiatalok országban tartására. Egy olyan rendszert fejlesztenek, amely megakadályozná őket az ország elhagyásában.

A Meduza független orosz portál július 11-i beszámolója alapján az új rendszer egy "információcsere-rendszert" jelent a védelmi minisztérium és az FSZB között. Ennek keretében a sorkatonaságra érett korú fiatalok adatait továbbítják az FSZB határőr-alakulatainak, hogy megakadályozzák az érintett férfiakat az ország elhagyásában.

Az FSZB, a KGB jogutódja, látja el a határőrség feladatait Oroszországban. A jelentés szerint a rendszer az idén őszi sorozási időszakra áll fel teljesen.

Oroszországban évente kétszer, tavasszal és ősszel tartanak sorozási időszakot, ahol nem minden katonakorú fiatalt, hanem csak évi 250 ezret hívnak be, akik egy évig teljesítenek sorkatonai szolgálatot.

2022 őszén, amikor Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást hirdetett az ukrajnai háborúba, százezrek, főként a fiatal, képzettebb rétegek hagyták el az országot, ami jelentős hatással volt az orosz munkaerőpiacra is.

A brit védelmi minisztérium szerint az újonnan létrehozandó rendszer célja, hogy egy esetleges jövőbeli mozgósítás esetén megakadályozza az ország elhagyását, és hogy a sorkatonai szolgálatot még nem teljesített fiatal férfiak ne tudjanak menekülni a behívás elől.