A Nemzetközi Úszószövetség fokozza a kínai úszók doppingellenőrzését a párizsi olimpia előtt

A közelgő párizsi olimpiai játékokon részt vevő kínai úszók ellenőrzését szigorítja a Nemzetközi Úszószövetség, jelentette be az AFP hírügynökség. A Nemzetközi Tesztügynökség (ITA) a szokásos négy helyett nyolcszor fogja tesztelni a kínai sportolókat 2024. január 1. és a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdete között.

A döntés hátterében az áll, hogy huszonhárom kínai úszó pozitív doppingtesztet produkált a 2021-es tokiói olimpia előtt, de a Kínai Doppingellenes Ügynökség (Chinada) szerint a minták szennyeződést mutattak, nem szándékos doppingolást. Minden érintett úszó mintájában trimetazidint, egy szívgyógyszerekben használt tiltott anyagot találtak, de a Chinada szerint a sportolók tudtukon kívül kerülhettek kapcsolatba a szerrel.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elfogadta a kínai hatóságok magyarázatát, így a sportolók közül 11-et válogattak be a párizsi olimpiára, és nem kaptak szankciókat.

Az ITA hangsúlyozta, hogy minden lehetséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a kínai sportolók doppingellenőrzéseit nemzetközi szinten, a Chinadán kívül végezzék, és a mintákat is Kínán kívüli laboratóriumokban vizsgálják meg.

Július 26. és augusztus 11. között Párizsban találkoznak a világ legjobb sportolói, hogy kiderüljön kik lesznek a 2024-es olimpia bajnokai. Magyarország is készül az éremtáblázat örökranglistáján való további előrelépésre, hiszen az egy főre jutó aranyérmek tekintetében kiemelkedően teljesítünk. Az olimpiai játékok izgalmas versengése mellett a doppingellenőrzések szigorítása is fontos szerepet játszik a tisztességes sport megőrzésében.

A hamarosan kezdődő párizsi olimpia előtt felejthetetlen pillanatok felidézésével hangolódunk a játékokra. Sorozatunkban most 1960-ba utazunk vissza az időben, amikor Muhammad Ali, akkor még Cassius Clayként, mindenkit levett a lábáról a római olimpián. Az ő története is emlékeztet minket arra, hogy az olimpiai játékok nem csak a sportteljesítményekről, hanem a sportolók emberi nagyságáról és a történelmi pillanatokról is szólnak. Muhammad Ali nemcsak a ringben, hanem azon kívül is jelentős hatást gyakorolt a világra, és a sportolói karizma mellett a faji büszkeség, a vallási meggyőződés, valamint a politikai lelkiismeret jelképévé vált. Az ő példája is inspirálhatja a párizsi olimpia résztvevőit, hogy méltósággal és elszántsággal képviseljék nemzetüket és sportágukat.