Verekedés miatt letartóztatták a kolumbiai fociszövetség elnökét a Copa America-döntő helyszínén

A Copa America-döntő utáni káoszban az amerikai rendőrség letartóztatta Ramón Jesurunt, a döntőt játszó Kolumbia labdarúgó szövetségének vezetőjét és a fiát, garázdaság és testi sértés miatt - számolt be róla a BBC.

A futballvezető és fia a díjátadóra tartottak, amikor egy biztonsági őr megállította őket az alagútban, aki a felettesei utasítására nem engedte őket a pályára. A szövetségi elnök ekkor a rendőrségi jelentés szerint meglökte az őrt, akit a fia földre vitt, megütött és megrúgott. Egy rendőrnőt is meglökött a dulakodás során a fiú.

A miami rendőrség hétfői bejelentése szerint 71 éves Ramón Jesurúnt, a Kolumbiai Labdarúgó Szövetség elnökét és fiát, a 43 éves Ramon Jamil Jesurúnt azzal vádolják, hogy erőszakos összetűzésbe keveredtek a biztonsági őrökkel, és az alkalmazottak ellen elkövetett bántalmazás vádjával tartják fogva őket. A vádak az Egyesült Államok délkeleti államában található Hard Rock Stadionban lezajlott verekedéshez kapcsolódnak, miután Kolumbia a hosszabbításban 0-1-re kikapott Argentínától Amerika legrangosabb labdarúgótornájának döntőjén.

A rendőrség nem részletezte, miért akadályozták meg a szövetségi elnököt és fiát a díjátadón való részvételben. A Copa America szervezése több problémát is felvetett: korábban például az uruguayi focisták családtagjait nem megfelelően védték a lelátón, ami tömegverekedéshez vezetett. A döntő kezdete is 80 perces csúszást szenvedett, mivel sok néző érvényes jeggyel sem jutott be a stadionba, míg mások jegy nélkül bejutottak. A dél-amerikai és kanadai küldöttségek is panaszkodtak, hogy a szervezők másodrendűként kezelték őket. A meccs a tervezettnél 80 perccel később kezdődött a közönség lassú beengedése miatt. Sokan jegy nélkül próbáltak meg bejutni a stadionba, emiatt sokáig zárva tartották a kapukat. Végül az argentinok 1-0-ás sikerével zárult fináléról ötvenöt szurkolót zártak ki rendbontás miatt. A címét megvédő és világbajnok Argentína 16. végső diadalával Kolumbiának - amely a harmadik döntőjét játszotta a Copa Americán - 28 mérkőzésből álló veretlenségi sorozata szakadt meg, és ezzel egyedüli csúcstartóvá vált Uruguayt maga mögött hagyva.