Spanyolország és a VAR fejlődése az idei Európa-bajnokságon

A vasárnapi fináléval lezárult a 17. labdarúgó-Európa-bajnokság, ahol Spanyolország a világ legértékesebb keretével rendelkező csapatát legyőzve bizonyította, hogy kreatív, támadófutballal is lehet győzni nagy tornákon. A torna során a VAR működése és a színvonal kapcsán is megfogalmazódtak kritikák, de számos emlékezetes pillanatot is hagyott maga után a németországi esemény.

Az Európa-bajnokság értékelésekor gyakran kerül előtérbe az angol és a francia válogatott teljesítménye, amely elhomályosítja a teljes képet. Didier Deschamps és Gareth Southgate elképzelései nem nyerték el a sportszeretők tetszését. Fontos megjegyezni, hogy a játékosok egy hosszú és megterhelő szezon után érkeznek a válogatottakhoz, ahol a közös munka inkább a regenerációról és mentális felkészítésről szól, mint új taktikai elemek elsajátításáról.

A kiváló minőségű játékosok gyakran kiölik az edzői kreativitást, hiszen a szakvezetők bízhatnak a világsztárok döntő megmozdulásaiban. Azonban felmerül a kérdés, hogy vajon szabad-e elpazarolni a játékosok kreativitását és képességeit a siker érdekében. A katari világbajnokságon a német és a spanyol válogatott korai búcsúja is azt mutatja, hogy a célhoz vezető út lehet különböző: van, ahol a biztonság és kockázatkerülés dominál, és vannak, mint az olasz vagy a spanyol válogatott, ahol a támadófutball hozhat sikert.

Az idei Európa-bajnokság gólátlaga 2,3 volt, ami 39 percenkénti gólt jelent. Ez a szám 2021-ben magasabb, 2,79 volt, míg 2016-ban alacsonyabb, 42 percenkénti gólt jelentett. A középcsapatok felzárkózása is látható, hiszen nemcsak Magyarország, hanem Szlovákia, Szlovénia, Georgia, Románia és Törökország is megnehezítette a nagy csapatok dolgát.

Spanyolország a torna során veretlenül, minden mérkőzését megnyerve jutott a csúcsra, 15 rúgott góllal új rekordot állítva fel. A statisztikai mutatókban is az élen végeztek, ami Luis de la Fuente munkásságának és a csapat sokszínűségének köszönhető. A spanyol válogatott játékosai képesek voltak alkalmazkodni minden ellenfélhez, és a különböző taktikai elképzeléseket is sikeresen megvalósították.

A VAR-rendszer működése is terítékre került, amelyet gyakran kritizálnak. Azonban a rendszer bevezetése óta a játék igazságosabbá vált, és a rossz döntések száma csökkent. A félautomata rendszer bevezetése és a döntési idő lerövidülése pozitív fejlődést mutat.

Az Európa-bajnokság végével több nagy név is búcsúzott, mint Cristiano Ronaldo, Thomas Müller, Olivier Giroud, Pepe és Toni Kroos. Ugyanakkor új csillagok is feltűntek, mint Lamine Yamal és Rodri, akik a torna legjobb fiatal játékosa és a legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgója díját is elnyerték. Az Európa-bajnokság tehát nemcsak a múltat, hanem a jövőt és a jelent is ünnepli.