Trump merénylője „határozottan konzervatív” volt osztálytársa szerint

Az FBI még mindig vizsgálja a pennsylvaniai férfi indítékait, aki megkísérelte megölni Donald Trumpot egy kampánygyűlésen. Egykori osztálytársa szerint a támadó korábban „határozottan konzervatív” nézeteket vallott.

A szombati esemény során történt lövöldözés részletei még mindig homályosak, de egy korábbi osztálytárs, Max R. Smith a Philadelphia Inquirer-nek nyilatkozva elmondta, hogy Thomas Matthew Crooks, aki a lövések leadása után a helyszínen életét vesztette, „határozottan konzervatív” beállítottságú volt, amikor még együtt tanultak.

Smith részletezte, hogy a Bethel Park-i középiskolában másodévesként együtt jártak történelemórára, ahol a diákoknak politikai álláspontokat kellett képviselniük. „Tom mindig a konzervatív oldalon állt, még akkor is, ha az osztály többsége a liberális nézeteket támogatta” – emlékezett vissza Smith.

Crooks 2022-ben érettségizett le a Bethel Park-i középiskolában, és diáktársaival együtt 500 dolláros „Csillag-díjat” kapott a National Math and Science Initiative-től, amely a diákok tudományos előmenetelét támogatja.

A férfi korábban, 17 éves korában 15 dollárral támogatta az ActBlue-t, egy olyan politikai aktivista szervezetet, amely főként demokratapárti és baloldali politikusok kampányait finanszírozza. Az adományok célja a demokrata szimpatizánsok választási részvételének elősegítése volt. Később Crooks regisztrált republikánus szavazóvá vált, bár életkora miatt csak az idei ősszel szavazhatott volna először.

Az FBI egyelőre nem adott ki részleteket a férfi lehetséges indítékairól. A lövöldözés során egy néző életét vesztette, két további személy megsebesült, és Donald Trump is sérülést szenvedett.

A 20 éves Thomas Matthew Crooks lövései hajszál híján végeztek a volt amerikai elnökkel. A merényletig vezető útja ellentmondásokkal teli: támogatta a demokratákat, később republikánus szavazóként regisztrált, egy idősek otthonában dolgozott, közben pedig mérnöki diplomát szerzett. A gyűlésre felállított színpadtól légvonalban úgy 130 méterre vett fel pozíciót egy épület tetején, és több lövést adott le.

Crooks érdeklődött a sakk és a kódolás iránt, nemrég szerzett mérnöki diplomát, és kevés barátja volt. A családjával élt Bethel Parkban, és a helyi idősotthonban dolgozott. Anyja demokrata, apja pedig libertárius szavazó volt, mindketten engedéllyel rendelkező pszichológiai tanácsadók.

Az FBI szerint Crooks vélhetően egyedül cselekedett, és nem vetődtek fel további biztonsági aggályok az esettel kapcsolatban. A hatóságok attól tartanak, hogy a történtek másokat is ösztönözhetnek további merényletek megkísérlésére. A lövöldözést követő néhány órában számos online platformon reagáltak a támadás támogatásával, polgárháborúra, Trumppal szembeni további erőszakra vagy megtorlásra buzdító nyílt felhívásokkal.

Crooks robbanóanyagokat hagyott hátra a kocsijában, amivel a butleri kampánygyűlésre érkezett, és a családja otthonában is találtak bombakészítéshez szükséges anyagokat. Holtteste mellett egy AR-15 típusú félautomata gépkarabélyt találtak, amit az apja vásárolt legálisan. A nyomozók átvizsgálják Crooks online tevékenységét és megpróbálnak hozzáférni a telefonjához, de eddig semmi olyan jelet nem találtak, amely segíthetne az indítékainak beazonosításában. Crooks egy évig tagja volt a Clairton Sportsmen’s Club lövészklubnak, de korábban kizárták a középiskolai lövészcsapatból, mert veszélyesnek tartották a lövési képességeit.