A koronavírus még mindig veszélyt jelent

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója szerint hetente több mint 1700 ember hal meg világszerte a koronavírus miatt, és aggodalomra ad okot az oltási lefedettség csökkenése a legveszélyeztetettebb csoportokban. A Tour de France eseményei is rávilágítanak a problémára, hiszen több versenyző koronavírusos lett, ami miatt újra bevezették a védőintézkedéseket. Ez különösen aggasztó lehet, tekintettel arra, hogy a közeljövőben több millió ember várható Párizsba az olimpiai és paralimpiai játékokra.

A WHO legutóbbi tanulmánya szerint az idei első negyedévben a vizsgált 60 országban csupán 4,9 millió idősebb felnőtt kapott oltást, ami 0,42 százalékos beoltottságot jelent. Az egészségügyi dolgozók esetében ez az arány még alacsonyabb, mindössze 0,17 százalék 40 országban. Ezek a számok különösen aggasztóak, mivel a 60 év felettiek és az egészségügyi dolgozók a fertőzés okozta halálozás szempontjából a legveszélyeztetettebb csoportokat képezik.

A WHO ajánlása szerint a legmagasabb kockázati csoportokba tartozóknak 12 hónapon belül kellene megkapniuk a Covid-19 elleni vakcinát az utolsó oltásuk után. Dr. Nilufar Ahmed pszichológus, a Bristoli Egyetem munkatársa szerint az oltási hajlandóság csökkenése mögött a médiafigyelem és a közegészségügyi intézkedések iránti érdeklődés hanyatlása állhat. Ahmed kiemelte, hogy a világjárvány első éveiben javasolt más közegészségügyi intézkedések, mint például a maszkviselés, továbbra is életeket menthetnek, amit egy 2024 májusában közzétett tanulmány is alátámaszt.