A történelmi melegrekordok megdönthetők a mai napon

A Hungaromet előrejelzése szerint a mai nap során 35 és 41 fok közötti hőmérsékletek várhatók, helyenként a 41 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat keddi Facebook-bejegyzésében figyelmeztet, hogy a mai nap nemcsak a napi, hanem az abszolút melegrekordokat is megdöntheti. Az állami meteorológiai cég, a HungaroMet szerint ma, július 16-án az év legmelegebb napja várható, és a legmagasabb nappali hőmérsékletet eddig 1928-ban mérték Szerepen, 40 fokkal, míg az abszolút rekordot 2007-ben Kiskunhalason állították fel, 41.9 fokkal.

Az előrejelzés szerint az északkeleti tájakon, ahol zivatarok is kialakulhatnak, kissé "kevésbé meleg" időjárás várható. A záporok és zivatarok egy délnyugat-északkelet tengely mentén alakulhatnak ki, és ezeket helyenként felhőszakadás, erős, viharos széllökés, sőt akár jégeső is kísérheti.

A Hungaromet felhívja a figyelmet arra, hogy a rendkívüli hőség miatt kiemelten fontos a megfelelő folyadékbevitel, és ajánlott klimatizált helyen tartózkodni a hőmérséklet csúcsértékeinek idején. Az elmúlt napokban sorra dőltek meg a napi melegrekordok, szombat óta nem volt nap, amikor a csúcshőmérséklet 40 fok alatt lett volna. Nemcsak az abszolút meleg, hanem a legmagasabb napi minimum hőmérsékletek rekordja is többször megdőlt, vasárnap például Dunaújvárosban csak 25,6 fokig hűlt le a levegő.