Az extrém nyári forróság veszélyezteti az üzemanyag-ellátást

Az európai és észak-amerikai olajfinomítók többsége nem a jelenlegihez hasonló nyári hőségre lett tervezve, így a kánikula miatt gyakran szükséges a termelés csökkentése. A Mol hazai finomítója egyelőre ellenáll a hőnek, de a lengyel Orlen finomítóinál már komoly problémák adódtak. Az USA-ban a forróság mellett a trópusi viharok is fenyegetik az üzemanyag-termelést, ami a benzin árának emelkedéséhez vezethet.

A Kárpát-medencében hetek óta tartó hőség során több negyven Celsius-fok feletti hőmérsékleti rekord is megdőlt, és a 35 Celsius-fok már megszokottnak számít. A klímaváltozás hatásai miatt az olajipar is bajba kerülhet, hiszen az olajfinomítók hőmérsékleti határértékei korlátozzák a megfelelő működést, és a tartósan magas hőmérséklet csökkentett termelést eredményezhet. A termelés-visszafogás mértéke extrém esetben akár a 10 százalékot is meghaladhatja.

Tavaly nyáron a valaha mért legforróbb júniust a valaha mért legforróbb július követte, és idén is hasonló rekordok megdőlésére lehet számítani. Az európai finomítók tavaly nyáron napi egymillió hordónyi kapacitást nem tudtak kihasználni a hőség miatt, ami a normál kapacitásuk közel 10 százalékát jelenti. A mediterrán országokban a termelést majdnem harmadával kellett csökkenteni, míg az Egyesült Államokban további napi 500 ezer hordónyi kapacitás esett ki.

A hatvanas-hetvenes években tervezett létesítmények nem számoltak ilyen forró nyarakkal, különösen az északi féltekén. A Mexikói-öböl üzemei például 35 Celsius-fok alatt működnek optimálisan, de 2023 nyarán itt is 37-40 fokokat mértek. Európában Lengyelországban rezgett a léc, ahol az Orlen finomítói a plusz 36 Celsius-fokot tekintik még normális hőmérsékletnek.

Magyarországon a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítója mínusz 20 és plusz 35 Celsius-fok közötti napi átlagos hőmérséklet mellett működik megbízhatóan. A Mol szerint a magasabb környezeti hőmérséklet jelentősen nem befolyásolja a kapacitásokat, és a klímaváltozás súlyosbodását figyelembe véve a berendezéseik hőszigeteléssel is el vannak látva.

A nyersolaj finomítása során az alapvető tisztítás után következik a frakcionált desztilláció, ahol a nyersolajat 350 Celsius-fok fölé hevítik. Ha a környezeti hőmérséklet tartósan a finomító felső limitje fölé emelkedik, akkor a termelést csökkenteni kell. Az extrém hőség esetén a termelés-visszafogás egy 24 órás periódusban akár 15 százalékos is lehet.

Az USA-ban a Mexikói-öböl finomítói nagy hűtőtorony és hűtővíztározó rendelkezésére állnak, de extrém hőségben ez sem mindig elegendő. A hűtőberendezések fogyasztása megugrik, ami túlterhelheti a villamosenergia-hálózatokat. Az amerikai hurrikánszezon további kockázatokat jelent, ahol a Mexikói-öböl mentén található finomítókapacitások ki vannak téve a trópusi viharoknak. Idén előrejelzések szerint szokásos három helyett hét nagyobb erejű (178 km/h-nál erősebb) hurrikán várható a régióban. Az Energy Information Administration szerint, ha egy nagy vihar lecsap az öbölmenti finomítóhálózatra, az jelentős termelés-kieséseket és üzemanyagkészlet-mínuszokat okozhat, legrosszabb esetben akár finomító-bezárásokra is kell készülni.

Európában kevésbé jellemzőek az extrém viharok, de a klímaváltozás súlyosbodásával a tornádók is gyakoribbá és pusztítóbbá válhatnak.