Augusztustól 47 kastély veszítheti el köztulajdon jellegét

Jövő hónaptól ingyen kerülhet a magyar műemléki épületek sokasága magántulajdonba, többet az állam már milliárdokért felújított. Az LMP politikusa szerint már ismertek lehetnek az új tulajdonosok.

A Fidesz és a KDNP képviselői június közepén elfogadták a Lázár János miniszter nevével fémjelzett kastélytörvény módosított változatát, amely 47 műemléki védettségű kastély, melléképületek és parkok magánosítását teszi lehetővé augusztustól. Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti képviselője a dégi Festetics-kastély előtt hívta fel a figyelmet a történésekre.

Novák Katalin köztársasági elnök tavaly december 20-án az Alkotmánybírósághoz küldte a törvényt előzetes normakontrollra, mivel úgy vélte, az nem biztosítja a nemzeti vagyon megfelelő védelmét. A privatizációs listán olyan épületegyüttesek szerepelnek, mint a Sárvári Nádasdy vár, a sümegi püspöki kastély és a dégi Festetics-kastély parkjával együtt. Az LMP politikusa egyetért a magántőke bevonásával, de ellenez, hogy ezek az ingatlanok köztulajdonból magáncégek és magánszemélyek tulajdonába kerüljenek.

Nádasdladányban a Nádasdy-kastélyt 2 milliárd, a bajnai Metternich-kastélyt 2,4 milliárd, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra 3 milliárd, a dégi Festetics-kastélyra pedig 2,8 milliárd forintot költött az állam, részben EU-s forrásból. Keresztes László Lóránt szerint Lázár János ingyen akarja ezeket elosztogatni, miközben sok műemlék kastély van veszélyben az országban. Az LMP politikusa szerint a jelenlegi műemlékvédelmi rendszer nem képes megvédeni a történelmi jelentőségű épületeket.

Az új törvény a magántulajdonosoknak a felújítási költségek fedezetét is biztosítja. A Válasz Online szerint a csomagban olyan kastélyok is vannak, amelyeket az új tulajdonosok nem kötelesek a nyilvánosság számára megnyitni. Keresztes László Lóránt kiemelte, hogy a NER holdudvarához tartozó személyek cégei és fideszes vagyonkezelő alapítványok lehetnek az új tulajdonosok. Az LMP politikusa alkotmánybírósági normakontrollt kezdeményezve szeretné megtámadni a kastélyok magánosítását lehetővé tevő törvényt.