A PannErgy második negyedéves teljesítménye az enyhe időjárás miatt elmaradt, de a tervek változatlanok

A PannErgy második negyedéves termelési jelentése szerint az április és június közötti időszakban az átlag alatti hőértékesítést realizált a társaság, ami nem befolyásolja a 2024-es üzleti évre vonatkozó EBITDA-várakozást.

Az időjárás a tárgyalt időszakban a 2023-as év hasonló időszakához és az elmúlt évek átlagához képest jelentősen enyhébb volt, ami összességében alacsonyabb vállalatcsoport szintű fűtési potenciált eredményezett. A PannErgy a 2024. második negyedéves hőértékesítési adatokat összehasonlítva a korábbi évek azonos időszaki átlagértékeivel megállapította, hogy a szokatlanul enyhe időjárási körülmények miatt az átlag alatti hőértékesítést ért el, ami elmarad a bázisidőszaktól és az időszakos tervtől is. A negyedéves tervértéket a PannErgy mintegy 17,6%-kal, a bázisidőszakét pedig mintegy 17,9%-kal teljesítette alul.

A PannErgy a termelési jelentésben bemutatott információk alapján fenntartja a korábban publikált, 2024-es üzleti évre vonatkozó, konszolidált 3 900 - 4 100 millió forintos EBITDA terv tartományának várható teljesülését.

A Miskolci Geotermikus Rendszer a 2024. második negyedévében összesen 116 650 GJ hőenergiát értékesített, ami elmarad az elmúlt évek vonatkozó időszaki átlagértékétől és 16,0%-kal alacsonyabb a 2023-as év hasonló időszakában elért hőértékesítésnél. A Győri Geotermikus Rendszer ugyanebben az időszakban 364 186 GJ hőenergiát értékesített, ami szintén elmarad a korábbi évek vonatkozó időszaki átlagértékétől és a bázisidőszakhoz viszonyítva 19,1%-os elmaradást jelent.

A PannErgy részvényárfolyama az idén 14 százalékkal emelkedett. Az albérletszezon előszele már júniusban feljebb húzta a bérleti díjakat, ami a PannErgy számára is fontos lehet, tekintettel arra, hogy a vállalat a Győri Geotermikus Rendszeren keresztül jelentős szolgáltatást nyújt Győr városában, ahol a bérleti díjak átlagosan 195 ezer forintot tettek ki július elején. Az ingatlan.com adatai szerint az egyetemvárosok közül Debrecenben 245 ezer, Szegeden 163 ezer, Pécsen 140 ezer, míg Miskolcon 110 ezer forintos összeggel számolhatnak a bérlők, ami a PannErgy számára is releváns lehet, hiszen a Miskolci Geotermikus Rendszer is jelentős szerepet játszik a város hőellátásában. Budapesten a kiadó lakások átlagos bérleti díja július közepén 250 ezer forint volt, ami jelentős növekedést mutat a korábbi hónapokhoz képest, és a fővárosban már júniusban megkezdődött az árak emelkedése az egyetemisták és főiskolások rohamát megelőzve.

A júniusi lakbérek éves szinten országosan 10,3 százalékkal, Budapesten 9,9 százalékkal nőttek, ami az 2015. évi bázisidőszaki értékek duplájára emelkedést jelent. Az év első felében a hirdetések legnagyobb része többlakásos épületben levő lakásra vonatkozott, a maradék 9 százalékban családi házat hirdettek meg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a fővárosban mindössze 3,7 százaléka volt családi ház a kiadó lakásoknak. A legdrágábban Pest régióban (265 ezer forint), míg a legolcsóbban Észak-Magyarországon (129 ezer forint) kínáltak lakásokat kiadásra. Az albérletpiac javarészt az egyetemvárosokra és Budapestre koncentrálódik, ahol június és július eleje között szűkült a kínálat, mivel a bérlők egy része megelőzte az egyetemisták és a főiskolások rohamát, míg a vármegyeszékhelyeken egy hónap alatt mintegy 5 százalékkal bővült a kínálat, elsősorban az egyetemvárosok miatt.