Illegális LEGO-kereskedőkre csapott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai felderítettek és intézkedtek három olyan eladóval szemben, akik százával kínáltak LEGO-készleteket egy apróhirdetési oldalon, szabálytalan kereskedelmi tevékenység keretében.

A NAV ellenőrei egy apróhirdetési oldalon talált hirdetések alapján választották ki a gyanúsítottakat, akiknek a hirdetéseinek száma meghaladta a százat, ami kereskedelmi célú értékesítésre utalt. Az eladók az árukat piaci ár alatt hirdették, ami szintén a szabálytalan kereskedelmi tevékenység jele lehet. Az ellenőrök személyes átvételt kértek, majd az adásvételek után nyilatkoztatták az eladókat, és szabálytalanságokat tártak fel.

Az első eladó bár rendelkezett adószámmal és vállalkozással, mégsem állított ki számlát vagy nyugtát a vásárolt termékről, amit nyilatkozatában is elismert. A második eladó szintén adószámmal és vállalkozással rendelkezett, de ő sem adott számlát, ráadásul vállalkozása tevékenységi körei között nem szerepelt az internetes kiskereskedelem. Mindkét eladónak felelnie kell a bevétel eltitkolása és a számlaadás elmulasztása miatt.

A harmadik eladó esetében még súlyosabb szabálytalanságokat tártak fel: beismerte, hogy üzletszerűen kereskedik LEGO-kal, de adószám nélkül végezte tevékenységét. Ő nemcsak a számlaadás elmaradása, hanem az adószám hiánya miatt is felelnie kell, és további utóellenőrzésre számíthat eltitkolt bevételei miatt.

A vizsgálatok lezárulta után a NAV továbbra is figyelemmel kíséri az értékesítési csatornákat, és tervez további ellenőrzéseket a kereskedőknél.