A mátrixnyomozók kezére került Dezső, az aranyláncos „netbankos” csaló

A rendőrség sikeresen elfogta azt a bűnbandát, amelyik tagjai banki alkalmazottaknak adták ki magukat és 116 millió forintot csaltak ki egy áldozat számlájáról. Az elfogás során több óriási aranylánc és egy Biblia is előkerült.

A csalás ügye tavaly ősz óta húzódik, amikor is eljárás indult a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettesek ellen. A bűnözők 116 millió forintot utaltak át különböző hazai és külföldi számlákra, miután megszerezték az áldozat netbankos adatait. A nyomozás során kiderült, hogy összesen 11 stróman nevén nyitottak számlákat a csaláshoz, és hamarosan az érintettek személyazonosságát is sikerült megállapítani.

Az elsőként kihallgatott J. Dezsőt pénzmosás gyanújával hallgatták ki, majd további négy személy – H. Árpád, B. József, K. Ákos és egy holland férfi – került a hatóságok látókörébe. A holland férfi esetében kiderült, hogy nincs köze a csaláshoz, így őt kihúzták a gyanúsítottak listájáról, míg a többieket csalás miatt hallgatták ki.

A nyomozás eredményeként a kár egy része megtérült, és a tetteseket is elfogták. Június 25-én két gyanúsított lakhelyén tartottak kutatást, de K. Dezsőt nem találták meg, ezért körözést rendeltek el ellene. Július 4-én azonban a fővárosban sikerült elfogni, akit csalás és pénzmosás miatt hallgattak ki. Ő volt az, aki rávette ismerőseit, hogy nyissanak számlát, amelyre a csalt pénzt utalták, majd azt ATM-ekből készpénzben felvették és továbbadták.

A bíróság az elfogás után elrendelte K. Dezső letartóztatását.