Új lakások árai Budapesten: elérte a 3 millió forintot négyzetméterenként

Budapesten az új építésű lakások árai tovább növekednek, három kerületben már a négyzetméterenkénti ár elérte a 3 millió forintot.

Az Otthon Centrum adatai szerint egy év alatt 6 százalékkal emelkedtek az új lakások árai a magyar fővárosban. Jelenleg 321 újlakás-beruházás zajlik Budapesten, összesen 23 800 lakással, ami 5 százalékos csökkenést jelent az előző negyedévhez képest. Az új lakásokat átlagosan 1 millió 687 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kínálják a piacon, ami az előző negyedéves adatokhoz képest mindössze 1,9 százalékos emelkedést jelent.

A legmagasabb árakat a Belvárosban jegyezték, ahol a négyzetméterenkénti átlagár 3,08 millió forint. Közel azonos árszinten mozognak a II. kerület és a Hegyvidék lakásai is, 3,07, illetve 3,06 millió forintos négyzetméterárral. Az I. kerületben is majdnem elérte a 3 millió forintot a négyzetméterár, 2,95 millió forintos átlaggal.

A város többi részén a 1,5-2 millió forintos árkategória a leggyakoribb. Ferencvárosban 1,84, Újbudán 1,79, Óbudán 1,67, Angyalföldön 1,59 millió forint az átlag. A külső kerületek közül Pestszentlőrinc kiemelkedik 1,5 millió forintos négyzetméterárával, míg a legkedvezőbb árakat Soroksár kínálja, ahol az átlagos négyzetméterár már átlépte az 1 millió forintot. A legolcsóbb a XXIII. kerület 1,03 millió forinttal, legdrágább pedig a XVIII. kerület 1,5 millió forinttal.

Az új lakások piacán Angyalföldön van a legnagyobb kínálat, itt 62 projekt keretében 7700 lakás épül, míg Újbuda 40 projektben 4800 lakást kínál. Angyalföld legnagyobb kihívója a budai oldalon, hagyományosan, a XI. kerület, Kelenföldön 40 projektben 4,8 ezer lakás építése van folyamatban. Projektszámban a III. kerület a harmadik 35 beruházással, míg az épülő lakások számában a IX. kerület fért fel a dobogóra 3000 ingatlannal. A legkevesebb projekt az I., az V., a XVIII., a XX. és a XXI. kerületben indult el (2-2 darab), míg lakásszámban az V. kerület mellett a XVI. kerületben épül a legkevesebb lakás (kevesebb mint 50).