A magyar mezőgazdasági földek árának változása

A magyar mezőgazdaságban jelentős változás következett be: a termőföldek piacán már nem a gyengébb minőségű földek ára növekedett a leginkább, hanem a jobb minőségűeké. Az MBH Termőföldindexe szerint a magasabb minőségű szántóföldek ára 2023-ban 8-9 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt évek tendenciájával ellentétben, amikor a kevésbé jó minőségű földek ára nőtt jelentősen, most a jobb minőségű szántók kerültek előtérbe az árak tekintetében. A rosszabb minőségű földek áremelkedése ezzel szemben csak 2-4 százalék közötti volt. Az MBH Bank adatai alapján a szántóföldek átlagos ára meghaladta a kétmillió forintot hektáronként, pontosan 2,13 millió forintot érve el, ami 7,1 százalékos éves növekedést jelent. Ez azonban lassulást mutat a 2022-es 10 százalékos áremelkedéshez képest. A gyümölcsösök átlagos ára enyhe csökkenést, 1,3 százalékot mutatott, így 2,2 millió forintra mérséklődött, míg a szőlőültetvények ára 3,6 százalékos emelkedés után érte el ugyanezt az árszintet. A rétek és legelők átlagosan 1,31, az erdők pedig 1,28 millió forintba kerültek hektáronként.

Sánta József, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának hálózati igazgatója szerint az áremelkedés hátterében az agrárvállalkozók nettó jövedelmének 14,5, valamint az egy hektárra jutó termékek értékének 2,5 százalékos növekedése áll.

A piaci aktivitás azonban alacsony maradt, 2020-ban a termőföldpiac nem volt túl élénk, mindössze 30 ezer hektárnyi terület cserélt gazdát.

A cikk az MBH Bank támogatásával készült.