Kánikula a konyhában: ne most kísérletezzen a nyers tojással!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége figyelmeztet, hogy a tartós hőségben különösen oda kell figyelni az élelmiszerek megfelelő kezelésére, hogy elkerüljük az ételmérgezést.

A nyári időszakban, különösen a hőhullámok idején, fokozottan figyelni kell az élelmiszerek megfelelő tárolására és hőkezelésére. A magas hőmérséklet elősegíti a mikroorganizmusok szaporodását, ami különösen a magas víz- és fehérjetartalmú ételeknél jelenthet veszélyt, mint például a tojás, tejtermékek, halak és nyers húsok esetében.

Vásárlás

A vásárlás során különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a hűtést igénylő termékeket, így a fagyasztott árukat is, a bevásárlás végén helyezzük a kosárba, és lehetőleg fagyasztótáskában szállítsuk haza. Otthon azonnal tegyük őket a hűtőbe, és ügyeljünk arra, hogy a hűtő ne legyen túlterhelve, mivel ez is hozzájárulhat az élelmiszerek romlásához. Kiolvadt mirelit árut soha ne fagyasszunk le újra.

Higiénia

A kézmosás és a zöldségek, gyümölcsök, valamint a konyhai eszközök alapos tisztítása elengedhetetlen az ételfertőzések megelőzésében. Még a sérülékeny élelmiszereket, mint a málna vagy a szeder, és a különféle zöldfűszereket is meg kell mosni felhasználás előtt.

Hőkezelés és hűtés

Az ételek megfelelő átsütése, felforrása és a maradékok gyors hűtése hozzájárul az élelmiszerbiztonsághoz. A nagy melegben különösen fontos, hogy az ételeket ne hagyjuk kihűlni, hanem mielőbb tegyük őket hűtőbe. A kerti sütögetés maradékait is azonnal hűtsük le, és a szabadtéri programokon külön figyelmet fordítsunk az ételek megfelelő tárolására.

A nyers tojás a mumus

A nyers tojás felhasználása különösen veszélyes lehet a szalmonella rizikója miatt, ezért kerüljük a nyers tojást tartalmazó ételek, mint a tiramisu, házi majonéz vagy fagylalt fogyasztását. A vaníliafagyi különösen kockázatos lehet a szalmonellafertőzés szempontjából.

Higgyünk az érzékszerveinknek!

Ha az élelmiszer kinézete, szaga, állaga vagy íze eltér a megszokottól, akkor azonnal meg kell szabadulnunk tőle, még akkor is, ha a szavatossági idő még nem járt le. A házi kedvenceknek sem szabad romlott ételt adni.