Nyugdíjjárulék megállapodás lehetőségei

Sokan aggódnak amiatt, hogy bizonyos életszakaszokban nem állnak biztosítási jogviszonyban, ami befolyásolhatja a nyugdíjuk összegét. A törvény azonban lehetőséget biztosít arra, hogy megállapodást kössenek a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő és a figyelembe vehető jövedelem megszerzése érdekében.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíjjárulék alapja a megállapodást kötő személy által megjelölt jövedelem, de legalább a minimálbér összege. Ha a minimálbér változik, a változást követő hónap 12. napjáig kell a járulékot az új összeg alapján megfizetni.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a belföldi, nagykorú természetes személyek, akik nem állnak biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, vagy szünetel a biztosításuk, megállapodást köthetnek a nyugellátásra jogosító szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem megszerzésére, ha vállalják, hogy megfizetik a 22 százalék nyugdíjjárulékot.

A megállapodás megkötése napján érvényes minimálbér összege jelenleg havi 266 800 forint, aminek a 22 százaléka 58 696 forint. Ez a megállapodás alapján befizetendő havi járulék idei minimális összege.

Szolgálati idő szerzésére is lehet megállapodást kötni a minimálbér összegének 22 százalékával egyenértékű nyugdíjjárulék fizetése mellett. Ezt többek között azok tehetik meg, akik a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányaikat 1997. december 31-ét követően folytatták, vagy akiknek a teljes öregségi nyugdíjhoz vagy az öregségi résznyugdíjhoz szükséges szolgálati időből legfeljebb öt év hiányzik.

Egy speciális megállapodás is köthető, amely a gyermekgondozási segély 10 százalékának megfizetésére szól, és kizárólag az 1998. évre, a gyermekgondozási segély idejével megegyező otthoni gondozás idejére vonatkozik.

Az öregségi nyugdíjra jogosultsághoz hiányzó szolgálati idő szerzése céljából a megállapodás megkötését a nyugdíjigényt elbíráló határozat kézhezvételét követő 30 napon belül kell kezdeményezni. A nyugdíjjárulék megfizetése készpénz-átutalási megbízással vagy banki átutalással történhet, és az esedékes havi befizetés elmulasztása esetén a megállapodás megszűnik.

A témához kapcsolódó jogszabályokat és formanyomtatványokat az Államkincstár honlapjáról is le lehet tölteni.