Mélyrepülés és tartós válság az ingatlanpiacon

Sokak számára nagy csalódást okozott 2011 az ingatlanpiacon, miután a válság harmadik évében még mindig nem volt nyoma a kilábalásnak. A lakásárak tovább csökkentek, a lakásépítések száma szabadesésben zuhant, az irodapiaci üresedés magas szinten stagnált, a finanszírozási feltételek nem javultak, és életbe lépett a "plázastop" törvény.

2011-ben újabb negatív rekordokat döntött a hazai ingatlanpiac, a történelmi mélypontok a lakáspiacot, az építőipart és az új fejlesztéseket is érintették. A gazdasági megítélés romlása miatt a bankok még szigorúbb finanszírozási feltételeket alkalmaztak, és a "plázastop" törvény jelentős hatással volt a bevásárlóközpontok jövőjére.

A hetedik Property Investment Forum konferencián a szakértők szerint a piaci helyzet nem romlott érdemben a megelőző évhez képest, de a kilábalással kapcsolatos optimizmus is elszállt. Az irodapiaci üresedési ráta rekordmagasan, 25 százalék körül állt, de a bérleti díjak szintje stabilizálódni kezdett. A konferencián számos téma került terítékre, többek között a makrogazdasági várakozások, a zöld forradalom az irodapiacon, a bérlakások és bedőlt hitelek helyzete, valamint a hazai REIT-piac indulása.

A lakáspiacon a fejlesztési kedv alacsony volt, de a 2010-es évhez képest valamivel több új lakást adtak el, és Budapesten 3200 azonnal költözhető új lakás volt a piacon. A keresletet a kormány a szocpol és a kamattámogatási rendszer segítségével igyekezett élénkíteni. Az árakban ismét egy nagyobb mélyrepülés kezdődött, az év második felére éves alapon 5 százalék feletti lakásárcsökkenés következett be.

A forint árfolyamának romlása problémát jelentett a devizahitelesek számára, így a kormány kezdeményezte, hogy a meglévő devizahiteleket kedvező árfolyamon lehessen visszafizetni. A végtörlesztésre 2012 elején került sor, ami a tranzakciószámok megugrásában is megmutatkozott.

2011-ben előterjesztették a "plázastop" törvényt, ami riadalmat váltott ki a szakmai szervezetekben, az építőiparban és a foglalkoztatásban. Átadták az Árkád Szeged bevásárlóközpontot, amely az "Év projektje" díjat kapta, és megnyílt a KöKi Terminál. Magyarország a Moody's leminősítése miatt a befektetésre nem ajánlott kategóriába került. Gazdát cserélt a Gresham Palace Hotel, de továbbra is a Four Seasons portfóliójának részeként üzemelt. Elkészült a Laurus irodaház és a K&H új székháza.

A cikksorozat folytatódik, hamarosan megnézzük, hogyan alakult a lakáspiac a 2012-es mélypontkor, és miről szólt a nyolcadik alkalommal megrendezett Property Investment Forum konferencia.