Az Apple nevével visszaélő csalókra és új fejlesztésekre figyelmeztetnek

Új online csalási módszer terjed, mely során az iPhone-felhasználókat SMS-es phishing, azaz "smishing" révén próbálják meg átverni, miközben az Apple részvényei rekordmagasságokat érhetnek el az új mesterséges intelligencia platform bevezetése révén.

Az Apple felhasználói újfajta csalások áldozatául eshetnek, amelyek során a támadók az amerikai vállalat ügyfélszolgálatának kiadva magukat próbálják megtéveszteni őket. A Femina szerint az úgynevezett "smishing" támadások során az áldozatok hamis szöveges üzeneteket kapnak, amelyek valós üzenetnek tűnnek, és sürgős bejelentkezést követelnek például az iCloud-tárhelyre. Azonban ezek az üzenetek egy adathalász weboldalra irányítanak.

Az Apple hivatalosan is figyelmeztet a csalók által alkalmazott kifinomult taktikákra, amelyek célja, hogy meggyőzzék az embereket személyes adataik megadására. A támadók gyakran használnak spoofing technikát is, amellyel hitelesnek tűnő telefonszámról indíthatnak hívást.

A vállalat tanácsai között szerepel, hogy amennyiben gyanús üzenetet kapunk, mindig vegyük fel a kapcsolatot az Apple-lel, és ne bízzunk meg vakon az ilyen üzenetekben. Emellett ajánlott a kétfaktoros hitelesítés használata minden bejelentkezéskor, ami további védelmet nyújthat.

Az Apple részvényei rekordmagasságokat érhetnek el a Morgan Stanley elemzői szerint, akik az Apple Intelligence nevű mesterséges intelligencia platform bevezetését követően rekordmértékű felhasználói rohamot várnak. Erik Woodring elemző 273 dollárra emelte az Apple részvényeinek célárát, és előrejelzése szerint a következő két évben közel 500 millió iPhone-t fog szállítani a vállalat.

Az Apple Intelligence "egyértelmű katalizátora" egy többéves frissítési ciklusnak, és "sokkal jobb, és az Apple-ökoszisztéma egyedülálló használati értéket" fog nyújtani a felhasználóknak. Azonban az Apple teljes felhasználói bázisának csak 15%-a lesz alkalmas arra, hogy igénybe vegye az Apple Intelligence-t, mivel a technológia az A17 Pro és M-sorozatú chipeket használó készülékekre korlátozódik.

Az Apple további innovációja az emulátorok terén is megmutatkozik, ugyanis az App Store-ban megjelent az első pécés emulátor, az UTM SE, amelyet korábban még elutasítottak, de most ingyenesen elérhetővé vált. Ez lehetővé teszi, hogy az iPhone-on is pécés játékokkal lehessen játszani. Az emulátorok engedélyezése az EU új szabályozásainak köszönhető, amelyek az alternatív alkalmazásboltokat is támogatják az EU-ban.

Az Apple részvények új történelmi csúcsra ugrottak a mesterséges intelligencia szolgáltatáscsomag bemutatóját követően, és a mai elemzői felértékeléseket követően ismét jöhet a csúcsdöntés. Azonban a befektetőknek tudniuk kell, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.

A Microsoft újításai is érdekes párhuzamot mutatnak az Apple fejlesztéseivel, hiszen a Windows 11 legújabb előzetese egy iOS-re emlékeztető Start menü frissítést tartalmaz. A bétacsatornából származó előzetes szerint a Start menüben az alkalmazásokat és játékokat csoportokba kategorizálják, ami hasonlít az Apple Appkönyvtárának megoldására. A Microsoft ezzel az újítással alternatív módot kínál az alkalmazáslisták rendben tartására és áttekintésére.