Újra a világ tetején az Apple

Az Apple ismét a világ legértékesebb vállalata lett, miután a részvényei történelmi csúcson zártak hétfőn.

Az Equilor elemzése szerint az Apple részvények árfolyama 2,5 százalékkal emelkedett napon belül, amit a Morgan Stanley elemzőinek döntése indított el, akik megemelték az iPhone-gyártó papírok célárát és "top pick"-ként jelölték meg azokat, különös tekintettel a vállalat AI-erőfeszítéseire, amelyek a készülékeladások növekedését célozzák.

Az Apple a múlt hónapban bemutatta az Apple Intelligence-t, amelyet az iPad-gyártó az Alphabet's Google és a Microsoft által támogatott OpenAI felzárkózásának lépéseként hozott létre, és amely arra ösztönzi a vásárlókat, hogy frissítsék készülékeiket az új technológia használatához.

Idén az Apple részvények árfolyama közel 20 százalékkal nőtt, így a vállalat piaci értéke elérte a 3 594 milliárd dollárt, ami a legmagasabb a világon. Ezzel az Apple megelőzte a Microsoftot és az Nvidiát a rangsorban.

A Morgan Stanley elemzői, akik korábban úgy vélték, hogy az Apple a következő két évben évente 230-235 millió iPhone-t fog eladni, 216 dollárról 273 dollárra emelték a vállalat részvényeinek célárát. Az elemzők szerint az új AI technológia bevezetése miatt a jelenleg használatban lévő iPhone és iPad készülékek csupán 8 százaléka kompatibilis, ami jelentős mértékű termékfrissítésre sarkallhatja a vásárlókat.