A Magyar Rádió egykori épületeinek bontása

Kihirdették a Magyar Rádió régi épületeinek bontási tenderének győztesét, a kormányközeli West Hungária Bau (WHB) végezheti el a munkálatokat 1,7 milliárd forintos ajánlattal.

A Magyar Rádió egykori épületeinek bontására kiírt közbeszerzés eredményét közzétették. Az Átlátszó információi alapján a Pázmány Campus létrehozásához szükséges előkészítő munkálatokat a West Hungária Bau (WHB) végzi majd, mely nettó 1,7 milliárd forintos ajánlatot tett.

A VIII. kerületi területen, ahol a Magyar Rádió épületei állnak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusát tervezik megépíteni. A projektet 2027 szeptemberéig kívánják befejezni, és a bontási munkálatokra már tavaly októberben kiírták a közbeszerzést.

A bontandó épületek között megtalálható a Magyar Rádió 1966 és 1969 között épült irodaháza, továbbá a kazánház, a bunker, egy garázs és egy műhely, valamint az archívumokat és stúdiókat magukban foglaló további építmények.

A tenderen nyolc cég jelezte részvételi szándékát, de csak hét vállalkozást hívtak fel, és közülük választották ki a nyertest.

A West Hungária Bau Építőipari Szolgáltató Kft., melynek tulajdonosa Paár Attila, alvállalkozók bevonásával, köztük a ”95. APSZIS Akusztikai, Tervező és Szolgáltató Bt.” és a WHB ELEKTRO Kft.” fogja elvégezni a bontást.

A First Solar Villamosenergetikai Kft., a Possibuild Építőipari Kft., és Garancsi István Market Építő Zrt. ajánlatát érvénytelennek nyilvánították, Mészáros Lőrinc ZÁÉV-je és a Raw Development Kft. pedig drágább ajánlatot tett, mint a WHB.

A beruházás körül feszültség tapasztalható, mivel a helyi lakosok és az önkormányzat jelentős része ellenzi a 300 milliárd forintos fejlesztést.