Egyre komolyabb gondok az észt-orosz határvitában

Az észt külügyminisztérium közös méréseket javasol Oroszországgal egy határvita kapcsán, de ha Moszkva megtagadja, az észtek önkényesen fogják kijelölni a határt.

Az észt külügyminisztérium hétfőn azt javasolta, hogy Észtország és Oroszország közösen végezzen el méréseket a Narva folyón, hogy tisztázzák az ellopott jelzőbójákkal kapcsolatos nézeteltéréseiket. A bójákat az orosz határőrség távolította el még májusban arra hivatkozva, hogy azok az orosz oldalon vannak, nem az észten – írja az Euronews.

Kerli Veski, az észt külügyminisztérium jogi főosztályának igazgatója szerint a javaslatukra egyelőre nem kaptak választ. Általános javaslatukra, miszerint közös mérést is kéne végeznie a két országnak, eddig nem érkezett érdemi válasz, ezért következő megkeresésükben ezen pontosítani fognak. Észtország azt javasolta, hogy legkésőbb augusztusban kezdjék meg az együttes munkát. Ha ezt Oroszország megtagadja, Észtország a korábbi mérések alapján önkényesen kijelöli a hajózási útvonalat és elhelyezi a bójákat az észt vizeken.

A két ország közötti területi vita nem újkeletű. A Szovjetunió felbomlása után Észtország több mint 2000 négyzetkilométernyi terület visszaszerzését remélte az 1920-as Tartui Béke alapján, amelyeket Oroszország annektált. A Borisz Jelcin-kormány azonban elhárított minden felelősséget a Szovjetunió által elkövetett cselekményekért. A tárgyalásokat 2012-ben újraindították, a Szerződést pedig 2014 februárjában írták alá, de a ratifikáció mindkét oldalon függőben van.