Küszöbön egy újabb háború – az izraeli győzelem Európa érdeke is

A Hamász 2023 október 7-én végrehajtott támadása után a Hezbollah azonnal támogatásáról biztosította a gázai terrorszervezetet, amely több mint 1200 embert ölt meg és legalább 250 civilt ejtett túszul. Október 8-a óta a Hezbollah rakéta és dróntámadásai sújtják Izraelt, erdőtüzeket okozva és háborús övezetté téve a határmenti területeket.

A Hezbollah célja, hogy megosztja az izraeli vezetés figyelmét és erőforrásait, miközben kerüli a nyílt háborút Izraellel. Izrael türelme azonban a végéhez ér, és szövetségeseinek is jelezte, hogy nem nézi tétlenül a terrorszervezet támadásait. Egy esetleges Hezbollah-Izrael háború a gázai konfliktusnál is intenzívebb lenne, és Libanont is mély válságba sodorhatná.

A Hezbollah, mint Irán proxystratégiájának része, jelentős katonai és politikai befolyással rendelkezik Libanonban. Irán támogatása mellett nemzetközi kábítószer- és csempészhálózatot működtet, és a bejrúti kikötőt is ellenőrzése alatt tartja. Idén júniusban a nemzetközi sajtó arról számolt be, hogy a Hezbollah a bejrúti repülőteret is használja fegyverszállításra.

Egy Izrael-Hezbollah háború esetén a terrorszervezet jelentős kihívást jelentene Izrael számára, 40 ezer harcossal és legalább 150-200 ezres rakéta arzenállal. Libanon számára is katasztrofális következményekkel járna, hiszen a bejrúti repülőtér és kikötő izraeli célponttá válhatna.

A Hezbollah már tavaly októberben kiválthatta volna Izrael megelőző csapását, de Washington közbenjárása miatt nem történt meg. Az izraeli vezetés nyilvánosan jelezte, hogy a diplomáciai megoldások hiányában a Hezbollah leszerelésére irányuló tervek előkerülhetnek az asztalfiókból.

A Hezbollah nem csak Izraelt fenyegeti, Európát is veszélyezteti. A terrorszervezet vezetője fenyegetőzött, hogy Európára ereszti a Libanonban tartózkodó menekülteket, és Ciprust is megfenyegette, hogy háborús félnek tekinti, ha Izraelnek segítséget nyújt. Izraelben a kérdés már csak az, hogy mikor kezdődik a háború a Hezbollah ellen, és egy izraeli győzelem Európa érdeke is lenne.