Egy pillér tartja a kínai gazdaságot

A kínai feldolgozóipar továbbra is a gazdasági növekedés motorja, a legújabb statisztikák szerint már harmadik negyedéve haladja meg a teljes gazdaság bővülési ütemét.

A kínai feldolgozóipar 6,2%-os növekedést ért el az elmúlt negyedévben, ami jelentősen meghaladja a teljes gazdaság 4,7%-os reálnövekedését. Ez a robusztus teljesítmény révén a feldolgozóipar hozzájárulása a gazdasági tevékenységhez elérte a 27%-ot, ami egyéves csúcsnak számít – Bloomberg szerint.

A feldolgozóipar erősödése kontrasztban áll a szenvedő ingatlanszektor helyzetével, amely az ötödik egymást követő negyedévben is zsugorodást mutatott. Az ingatlanpiac 2021 óta folyamatosan gyengül, ami részben a kormányzati intézkedéseknek tudható be, amelyek a lakáspiaci buborék csökkentésére és a pénzügyi kockázatok mérséklésére irányultak.

A gazdasági fókusz eltolódásában jelentős szerepet játszott a kínai kormány döntése, hogy a csúcstechnológiai gyártásba fektessenek, különös tekintettel az elektromos autókra, akkumulátorokra és félvezetőkre. Ez a stratégia hozzájárult az említett termékek gyártásának és exportjának növekedéséhez, de nem vezetett a belföldi fogyasztás megfelelő bővüléséhez, így a vállalatok egyre inkább a külföldi piacokra szorulnak.

A nemzetközi piacoktól való függőség azonban kockázatokat rejt magában, különösen a növekvő kereskedelmi korlátozások fényében.

Mindezek ellenére a második negyedévben az export szintje közel két éve a legmagasabbra nőtt, a kínai vállalatok összesen 902 milliárd dollár értékű árut értékesítettek külföldön. Az általános gazdasági növekedés azonban lassabb volt a várttól, a kiskereskedelmi forgalom pedig 2022 óta a leggyengébb teljesítményt nyújtotta, ami negatívan befolyásolta az általános gazdasági aktivitást.

: Bloomberg