Eurózóna: Növekvő lakossági hitelkereslet

Két év után először növekedett a lakossági hitelkereslet az eurózónában a második negyedévben, és a bankok többsége további élénkülést vár a közeljövőben – derült ki az Európai Központi Bank legfrissebb jelentéséből.

Az Európai Központi Bank (EKB) hitelezési felmérésében részt vevő bankok nettó 16%-a számolt be a hitelkereslet növekedéséről a háztartások körében a júniusig tartó három hónapban, ami 2022 óta az első ilyen jelenség. A válaszadók szerint ez a tendencia a következő negyedévben is folytatódni fog.

Az EKB adatai szerint a lakáspiaci kilátások javulása, különösen Németországban, a lakáshitel-kereslet növekedésének fő mozgatórugója volt. Az általános kamatszint és a fogyasztói bizalom kisebb mértékben, de pozitív hatást gyakorolt a hitelkeresletre.

A bankok a jelzáloghitelek feltételeit enyhítették a második egymást követő negyedévben, ami a verseny erősödésének köszönhető. Ugyanakkor a fogyasztói hitelekhez való hozzáférés szigorításra került a növekvő érzékelt kockázatok miatt. A vállalati hitelek feltételei is szigorodtak, és a kereslet ezen a területen csökkent.

A kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó vállalatok esetében a hitelezési feltételek szigorítása "viszonylag nagy mértékű" volt, összhangban az EKB mint euróövezeti bankfelügyeleti hatóság saját politikájával.

Az EKB előrejelzése szerint 2024 második felében az euróövezeti bankok a hitelezési feltételek nettó szigorodását várják, ami a hitelkereslet mérsékelt nettó növekedésével párosul a legtöbb gazdasági ágazatban, kivéve az építőipart és a CRE-szegmenst.

: Forrás: Európai Központi Bank hitelezési felmérés (2023).