Taylor Swift őszinte beszéde a testképéről

Taylor Swift őszinte beszéde a testképéről inspirálja a rajongókat, és pozitív hatást gyakorol a követőire, amikor a személyes problémáiról beszél – derült ki egy amerikai tanulmányból.

A Vermonti Egyetem kutatása szerint az énekesnő hajlandósága, hogy nyíltan beszéljen a testképpel és a rendellenes táplálkozással kapcsolatos küzdelmeiről, segítette a rajongóit abban, hogy ők maguk is megküzdjenek ezekkel a problémákkal. A The Guardian cikke szerint a rajongók érzelmileg erősen kötődnek Taylor Swifthoz, és zenéjében megjelenő üzenetei miatt pozitívan változtatták meg az evéssel vagy testképükkel kapcsolatos viselkedésüket vagy hozzáállásukat.

A University of Vermont (UVM) című folyóirat júliusi számában megjelent tanulmány szerzői a TikTok és a Reddit közösségi média top 200, több mint 8300, Swifttel, étkezési zavarokkal és testképpel kapcsolatos kommentet tartalmazó bejegyzésének elemzése után jutottak erre a következtetésre. Lizzy Pope, a tanulmány társszerzője és regisztrált dietetikus táplálkozási szakértő, valamint az UVM táplálkozás- és élelmiszertudományi tanszékének docense kiemelte, hogy a rajongók ihletet merítenek abból a tényből, hogy Swift felépült a rendellenes táplálkozásból, és ezt követően virágzik.

Megvívta a maga harcát

Taylor Swift 2020-ban került az újságok címlapjára, amikor a Miss Americana című dokumentumfilmjében részletezte, hogyan küzdött meg a kívülállók megítélésével a súlyáról és a fizikai szépségnormákkal, amelyekhez sok nőt mérnek. Az énekesnő elmondta, hogy a róla készült képek láttán úgy érezte, hogy „túl nagy a hasa”, vagy hogy a spekulációk arról, hogy terhes-e, arra késztetik, hogy „egy kicsit éhezzen”.

Taylor Swift a következőket jegyezte meg: „Ha elég vékony vagy, akkor nincs az a feneked, amit mindenki akar. De ha elég súlyod van ahhoz, hogy feneked legyen, akkor a hasad nem elég lapos.” Ezután kimondta azokat a szavakat, amelyek a nemrég megjelent tanulmány címét adták: „Ez az egész egyszerűen (...) lehetetlen”.

A tanulmány említést tett Taylor Swift 2022-es slágeréhez, az Anti-Hero-hoz készült videoklipjéről is, ahol Swift egy mérlegre lép, majd csalódottan sóhajt, és bűnös pillantást vet alteregójára, aki megdöbbenve rázza a fejét. Ennek ellenére a felmérés megállapította, hogy az énekesnő-dalszerző hatékony példakép volt azok számára, akik a rendellenes táplálkozás leküzdéséért küzdenek, különösen azután, hogy 2023 májusában elindult koncertkörútjára, amely több mint 1 milliárd dolláros bevételt hozott.