Golán-fennsíki focipálya elleni rakétatámadás szedi áldozatait

Szombaton a Golán-fennsíkon, Majdal Shams faluban egy focipálya elleni rakétatámadás következtében legalább tizenkét ember életét vesztette, többségük iskolás gyermek és tinédzser lehetett.

A tragikus események az Izrael által megszállt területen zajlottak, ahol egy futballmérkőzés alatt csapódott be a rakéta. Az izraeli 13-as csatorna és az Izraeli Védelmi Erők (IDF) jelentése szerint a támadás súlyos károkat okozott a helyszínen. A mentőszolgálatok szerint a támadásban legalább 29-en súlyosan megsérültek, közülük hatan súlyos állapotban vannak.

Egy helyszínen tartózkodó orvos beszámolója alapján a rakétatámadás hatalmas pusztítást és tüzet okozott. Az incidens előzményeként egy izraeli légicsapásra került sor Dél-Libanonban, Kfarkila településen, ahol négy fegyveres vesztette életét. A libanoni biztonsági források szerint az áldozatok különböző fegyveres csoportok tagjai voltak, köztük legalább egy személy a Hezbollahhoz tartozott.

Az izraeli hadsereg szerint a légicsapás egy Hezbollahhoz kapcsolódó katonai létesítményt érintett, miután azonosították az épületbe behatoló militáns sejtet. A Hezbollah válaszul több támadást hajtott végre, köztük Katyusa rakétákkal is lőttek izraeli területeket. Mohammad Afif, a Hezbollah magas rangú médiareferense azonban tagadta a szervezet felelősségét a Majdal Shams elleni támadásért, és kijelentette, hogy a szervezet „semmilyen kapcsolatban nem áll az incidenssel, és kategorikusan tagad minden hazug állítást”.

Az IDF válaszul légicsapásokat mért hét Hezbollah-célpont ellen „mélyen Libanon területén”, „terrorista infrastruktúrára”. Az egyelőre nem világos, hogy vannak-e áldozatai a támadásnak. Az IDF szóvivője, Daniel Hagari szerint a Hezbollah hazudik és nem vállalja a felelősséget a támadásért, holott a futballpályába becsapódott rakéta egy iráni gyártmányú Falaq-1, ami szerinte kizárólag a Hezbollah tulajdonában van.

A Golán-fennsík egy 1800 km²-es, stratégiai fontosságú terület, melyet Izrael és Szíria is igényel, és amely a Levante régióban, Szíria délnyugati részén helyezkedik el. A rakétatámadást követően Yoav Gallant védelmi miniszter összeült az IDF főnökével, Herzi Halevi altábornaggyal és más magas rangú védelmi tisztviselőkkel, hogy értékeljék a helyzetet. Vizsgálatot is indítanak, miért nem sikerült lelőni a rakétát. Israel Katz külügyminiszter beszélt Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, aki kijelentette, hogy „a Hezbollah drágán megfizet majd az elvesztett életekért” és közölte, hogy „a Hezbollah kétségkívül átlépett minden vörös vonalat, Izrael totális háború előtt áll”.

Az IDF szerint ez volt a legsúlyosabb támadás izraeli civilek ellen a harcokat kirobbantó október 7-i események óta. Szakértők attól tartanak, hogy a szombati támadás akár egy teljes körű háborúhoz is vezethet Izrael és a Hezbollah között – ami regionális bevonódást is eredményezhet a környező arab országoktól.