A Demokrata bocsánatot kért a Donáth Anna anyjával kapcsolatos írásért

A Magyar Demokrata hetilap szerkesztősége nyilvánosan bocsánatot kért egy közelmúltban megjelent cikkért, amelyben Ungváry Zsolt publicisztikájában Donáth Anna anyjának abortuszáról fantáziált.

A Demokrata szerkesztősége rövid közleményében elismerte, hogy a cikk szakmai figyelmetlenségből került közlésre, és az emberi méltóságot sértő tartalmat tartalmazott. A lap szerint Ungváry Zsolt írásában egy olyan alternatív valóságot képzelt el, ahol Donáth Anna meg sem született volna, mivel 1986-ban az anyja elvetetette volna, és ennek eredményeképpen Budapest rendezhette volna a 2024-es olimpiát. Az írásban a szerző részletesen kifejtette, hogy ez hogyan történhetett volna meg, beleértve a záróünnepségen Trump elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közötti zászlóátadást is, valamint Hámori Luca ökölvívó bajnokká válását, miközben az éremtáblázat élén Kínát és a Donald Trump által vezetett Egyesült Államokat Oroszország és Magyarország követi. Az írás azonban már nem érhető el a Demokrata oldalán.

Ungváry Zsolt, aki gimnáziumi tanárként is dolgozik, a cikk megjelenése után egy nappal Aradszki Andrástól, a térség fideszes országgyűlési képviselőjétől miniszteri elismerő oklevelet vehetett át az Érdi Tankerület pedagógusainak tanévnyitó ünnepségén. Az oklevélen az áll, hogy Ungváry a kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül kapta.

A Momentum politikusáról, Donáth Annáról szóló írásban a szerző nem nevezte meg konkrétan a szereplőket, csupán D.-néként utalt az asszonyra, aki az írás szerint 1986 októberében végeztetett volna el abortuszt. Donáth Anna valójában 1987 áprilisában született. A Momentum 2017-ben vált ismertté a NOlimpia-kampánnyal, amelyben aláírásokat gyűjtöttek egy népszavazás kiírására a budapesti olimpia megrendezéséről, ami végül a kormány 2024-es olimpiai pályázatának visszavonásához vezetett.