A német jóvátétel és az orosz felelősség kérdése a lengyel államfő szerint

Andrzej Duda lengyel elnök szerint még mindig nem rendeződött a második világháborús károkért járó német jóvátétel ügye, és elvárják, hogy Oroszország is felelősséget vállaljon az Ukrajnában okozott károkért.

A lengyel államfő vasárnap a háború kitörésének 85. évfordulója alkalmából a közép-lengyelországi Wielunban tartott megemlékezésen emlékeztetett arra, hogy a kisvárost a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta, és a város lakói voltak a német invázió első civil áldozatai. Tizenkétezer helyi lakos vesztette életét. Duda kijelentette, hogy bár lényegében megbocsátottak, mégis emlékeznek, és még mindig élnek lengyelek tízezrei, akiket személyesen ért a háborús német üldöztetés.

A lengyel elnök meggyőződését fejezte ki, hogy a német jóvátétel ügye még mindig nem rendeződött, de elvárják, hogy erre sor kerüljön, mivel ez nemcsak lehetséges, de jár is. Duda hozzátette, hogy hasonló elvárásokat támasztanak Oroszországgal szemben is az ukrajnai bűntettekért.

Az előző lengyel kormány által becsült 6,2 ezer milliárd zlotyra (569 ezer milliárd forint) értékű német jóvátétellel szemben Donald Tusk jelenlegi lengyel kormányfő úgy ítélte meg, hogy formális szempontok szerint a jóvátétel ügye lezárult, de az erkölcsi, pénzügyi, anyagi elégtételre soha nem került sor.

Öt évvel ezelőtt, 2019-ben Wielunban Frank-Walter Steinmeier német elnök is jelen volt a megemlékezésen, ahol bocsánatot kért a második világháborús német bűntettekért. Ezt a gesztust idén július 31-én, az 1944-es varsói felkelés előestjén is megismételte Varsóban, és közölte, hogy a német és a lengyel kormány párbeszédet folytat a berlini Német-Lengyel Ház tervéről, amely a második világháborús lengyel áldozatok emlékhelyeként épülne. Steinmeier hozzátette, hogy "folyamatban van több egyéb dolog is, a megszállás még élő áldozatai érdekében is".

Donald Tusk hangsúlyozta, hogy nem elég a megbocsátásról beszélni, és nem elég, ha azok, akik megtámadták Lengyelországot, és kirobbantották a második világháborút, bűnbánóan fejet hajtanak. A lengyel kormányfő szerint a történelmi tanulság levonása ma abban áll, hogy az egész nyugati világ, Európa, a NATO kész kiállni és védekezni azon agresszió ellen, amelynek ma Ukrajna csataterein vagyunk tanúi.