Az AfD áttörheti az üvegplafont a kelet-német tartományi választásokon

Több mint egy évvel a következő szövetségi választás előtt tartanak erőfelmérőt Németországban, ahol szeptemberben három tartomány is új parlamentet választ magának – mindhárom tartomány a hidegháború alatt az országot elválasztó fal keleti részén volt. Az Olaf Scholz vezette szövetségi kormány népszerűtlenségét, valamint a 35 évvel ezelőtti német egyesítés sikertelenségét mutatja, hogy a kelet-németek mennyire másképp látják a világot és mennyire nem értenek egyet azzal, ahogy az egyesítés megvalósult – részben emiatt is győzhet most vasárnap két tartományban is a szélsőjobboldali AfD.

Az Európai Parlamenti választások után szeptemberben folytatódik a választási dömping Németországban, hiszen szeptember 1-jén, vasárnap a mindössze 2,1 milliós lélekszámú, de festői tájakkal rendelkező Türingiában, valamint a Drezda székhelyű Szászországban választanak maguknak új parlamentet a helyiek, amiket majd szeptember 22-én Brandenburg követ.

A választás kapcsán két narratíva terjed a német közéletben: egyrészt, hogy a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland (AfD) története során először nyerhet meg tartományi választásokat, valamint hogy az Olaf Scholz vezette szövetségi kormányban lévő pártok óriási vereségbe futnak bele.

Áttörni a szélsőjobboldali üvegplafont

Mindkét tartomány közvélemény-kutatásaiban az AfD vezet. Míg Türingiában bőven hibahatáron felül előzi a kereszténydemokrata CDU-t, addig Szászországban fej fej mellett állnak egymás mellett. A múlt heti solingeni késes terrortámadás is a migrációellenes üzeneteivel kampányoló pártot erősítheti.

Az AfD két helyi szervezete közül a bíróság szerint fasisztának is nevezethő Björn Höcke örülhet inkább, hiszen vezetésével Türingiában a párt 29,5 százalékponton áll, amit a CDU 22,3 százalékponttal követ, azaz a legvalószínűbb, hogy a nemrég egyébként náci jelszavak használata miatt pénzbírságra ítélt Höcke diadalával zárulhat a vasárnap este Erfurtban.

Királycsinálók a one woman show hátán felkapaszkodó ismeretlenek lehetnek

Ugyan a jelenleg második helyekre mért kereszténydemokrata CDU-nál akár dönthetnének úgy, hogy az Orbán Viktor által is szorgalmazott osztrák modellt, azaz a jobbközép–szélsőjobb koalíciót megvalósítanák, de erre sem helyben, sem pedig szövetségi szinten nem hajlandó az egykori Merkel-párt, még annak ellenére sem, hogy egyébként helyi szinten olykor együttszavaztak a képviselőik.

Van olyan kormánypárt, ami már mindent feladott

Miközben a CDU-nál úgy készülnek, hogy egy centrista, a két szélsőséggel szemben alternatívát felmutató kampánnyal Szászországban folytatják a kormányzást – amit egyébként már 1990 óta vezetnek –, Türingiában pedig a 2014 óta először ismét ők adhatják majd a miniszterelnököt, az Olaf Scholz vezette szövetségi kormányt alkotó pártok –a szociáldemokrata SPD, az ökobaloldali Zöldek, valamint az olykor már országosan is öt százalék alá mért piacpárti, liberális FDP – siralmas estére készülnek.

Az SPD számára egyébként a mostani két tartományi választás közül inkább a szászországi a fontosabb, ahol szeretnének a CDU-s Michael Kretschmer miniszterelnök juniorpartnerei maradni, de ennél is nagyobb prioritást élvez a szeptember 22-i brandenburgi, ahol jelenleg ők adják a miniszterelnököt, ám olykor már csak a harmadik helyre mérik az AfD és a CDU mögött.

Azonban az este legnagyobb vesztese már biztos, hogy a die Linke lesz. Míg Türingiát lényegében 2014 óta ők vezetik Bodo Ramelow miniszterelnökségével, a pártszakadás miatt a 2019-es 31 százalékos győzelmük helyett a negyedik helyre esnek vissza, addig Szászországban már be se fognak jutni – egyébként a párt türingiai támogatottságának a zuhanása szinte megegyezik a pártból kiváló BSW támogatottságával.

Vasárnap tartományi választásokat tartanak Németország Türingia és Szászország tartományaiban. A két terület egymással határos, mindkettő a történelmi Közép-Németország, majd a 20. század második felében a kommunista Kelet-Németország részét képezte.

A német politikáról szóló elemzések elég hosszú ideje arról is szólnak, hogy az egykori Kelet-Németország és Nyugat-Németország társadalmai egyre távolodnak egymástól, egyre kevésbé értik egymást. Ennek a 2015-ös menekültválság adott egy löketet, majd a Covid, az orosz–ukrán háború, az energiaválság és a jelenlegi gazdasági válság tovább mélyítette a különbségeket.

A szavazóhelyiségek mindkét tartományban este hatig tartanak nyitva. A választást megelőző közvélemény-kutatások szerint a jobboldali Alternatíva Németországért párt (AfD) vezet Türingiában, Szászországban pedig szűk lemaradásban van a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) mögött. A választási eredmények döntik el az erőviszonyokat a türingiai és a szászországi tartományi parlamentben, amelyek jelentős hatalommal rendelkeznek a regionális ügyekben.

Michael Kretschmer Szászország miniszterelnöke (CDU) „a sors választásának” minősítette a vasárnapi voksolást, és kiemelte, hogy ez az elmúlt 34 év legfontosabb választása lehet. Drezdában leadott szavazata után hálás köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt években másként szavaztak, de most a „középosztály nagy ereje”, a Szász Unió mellett döntöttek. A felmérések szerint pártja a CDU szoros versenyt folytat az AfD-vel, ám a jelenlegi CDU, SPD és Zöldek koalíció irányíthatja tovább a drezdai központú tartományt.

A fő hangsúly persze azon van, hogy mennyire áll jól az AfD, amely először válhat a legerősebb erővé egy tartományi választáson. Türingiában a jobboldali Björn Höcke vezette párt egyértelműen előz mindenkit, ám Erfurtban sincs potenciális koalíciós partnerük, már csak azért sem, mert a német Alkotmányvédelmi Hivatal jobboldali szélsőségnek minősítette a leginkább keleten hódító AfD pártot. Egész Németország feszülten várja, hogy ki, hogyan tud majd nélkülük koalíciót kötni. Türingiában a legutóbbi felmérések szerint csak a második helyen álló CDU-ból, az ex-marxista Sahra Wagenknecht bevándorlásellenes, Ukrajna-szkeptikus mozgalmából (BSW) és az SPD-ből álló meglehetősen szokatlan koalíció tűnik esélyesnek a többségre.

A következő országos parlamenti választások egyébként jövő szeptemberben esedékesek Németországban.