Politikusok a kórházi klímák próbatüzében

A Magyar Orvosi Kamara győri elnöke, Szijjártó László felkérte a politikusokat, hogy töltsenek egy éjszakát a kórházak 30 Celsius-fokos kórtermeiben, hogy személyesen tapasztalják meg a klímaberendezések hiányának vagy meghibásodásának következményeit.

A kórházi klímaberendezések meghibásodása vagy teljes hiánya komoly problémát jelent Magyarországon, különösen a nyári hónapokban. Szijjártó László szerint a politikusoknak és döntéshozóknak komolyabban kellene foglalkozniuk ezzel a kérdéssel. A győri elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a túlzott hőmérséklet nemcsak a fertőzésveszélyt növeli, hanem az egészségügyi dolgozók hibázási esélyét is megnöveli.

Az RTL Híradójának adott interjúban Szijjártó László arra kérte a politikusokat, hogy látogassanak el a kórházakba, és töltsenek ott egy éjszakát a 30 fokos kórtermekben, hogy megértsék a helyzet súlyosságát. A Blikk korábban többször is beszámolt arról, hogy a klímaberendezések meghibásodása miatt több kórházban elviselhetetlen hőség uralkodik, ami miatt műtéteket kellett halasztani.

A kórházak klímaberendezéseinek meghibásodása több intézményben is problémát okozott. Az Uzsoki utcai és a Szent János kórház klímái egyszerre romlottak el, ami miatt műtéteket kellett felfüggeszteni. Az Uzsoki kórház műtőiben 41,5 fokot, a Szent János kórházban pedig 38 fokot mértek.

A Szent László kórház transzplantációs osztályán is elromlott a légkondicionáló, a tatabányai Szent Borbála kórház sürgősségi osztályán pedig egy ventilátorral próbálkoztak a hőség ellen, sikertelenül. A Bethesda Gyermekkórház esetében a javítási költségek finanszírozásához adománygyűjtésbe kezdtek, amelynek eredményeként a szükséges 10 millió forint összegyűlt.

Kásler Miklós, az egykori egészségügyi miniszter az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy korábban 50 fokos műtőkben is dolgozott, és szerinte a meleg nem akadályozza a munkát. Ezzel szemben Szijjártó László hangsúlyozza, hogy a kórházi klímák problémáját nagyon komolyan kellene venni. Az RTL Híradó Tusnádfürdőn próbálta megtudni a kormánytagoktól, hogy mit gondolnak a kialakult helyzetről. Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a riporter kérdésére annyit mondott: "hajrá magyarok!" Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő pedig annyit válaszolt: „nem tudok a kórházi klímákról. Nincsen ezzel dolgom.” Hozzátette, hogy rendnek kell lennie, és klímának is, ha meleg van.