Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe

Egy elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja nyerte el a 199. Anna-bál szépe címet, míg az első udvarhölgyi címet a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgyi címet pedig a szintén budapesti Bundschuh Jázmin kapta.

A 18 éves Soós Kriszta Szonja, aki idén érettségizett és Budapesten folytatja tanulmányait, párjával és családjával érkezett a bálra. A 21 éves első udvarhölgy iskolai barátjával, míg a 17 éves második udvarhölgy családjával vett részt a balatonfüredi eseményen, amelyen már másodszor jelent meg.

A báli közönség szavazatai alapján választották ki a 15 legszebb lányt, akik közül egy szakmai zsűri döntött a bál szépéről és udvarhölgyeiről. A győztesek vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon találkoznak az érdeklődőkkel, majd sétakocsikázásra indulnak a városban.

Az Anna-bál hagyományai közel kétszáz évre nyúlnak vissza. Az első bált 1825. július 26-án rendezték meg Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában, a házigazda leányának, Anna Krisztinának tiszteletére. Anna Krisztina ezen az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot annak az embernek, aki jelentősen hozzájárul Balatonfüred kultúrájához és szellemi életéhez.

A 199. Anna-bálon Dévényi Alíz, a tavalyi év győztese is tiszteletét tette, sőt, a szépség és a polgármester nyitotta meg közös táncával a parkettet.

Érdekesség

Érdekesség, hogy a lassan 200 éves rendezvény a 19. században a legkedveltebb volt az arisztokraták körében és számos híresség vett részt rajta, mint például Vörösmarty Mihály, Jókai Mór vagy Blaha Lujza. Az Anna-bálokat több-kevesebb rendszerességgel tartották meg, de nem minden évben. 1862-ben választottak először bálkirálynőt Kozma Irma személyében.

Jövőre már 200. alkalommal rendezik meg az Anna-bált Balatonfüreden, de az idei, 199. eseményen sem volt pompától mentes.