Az adóbevallás elektronikus útja egyre népszerűbb

Az elektronikus adóbevallás egyre elterjedtebb Magyarországon, a papíralapú személyijövedelemadó-bevallások száma évről évre csökken. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint ez a tendencia összhangban áll a magyar adópolitika célkitűzéseivel, amelyek az adórendszer egyszerűsítését és az adminisztrációs terhek csökkentését helyezik előtérbe.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által nyolcadik éve készített adóbevallás-tervezetek, az eSZJA-k jelentős könnyebbséget nyújtanak a több mint 5,6 millió adózónak. Ezek a tervezetek akár okostelefonról vagy tabletről is elérhetőek, ami tovább növeli az elektronikus adóbevallások népszerűségét.

Az idei adatok alapján 4,9 millió elektronikus és csaknem 232 ezer papíralapú szja-bevallás érkezett be, ami összesen 5,1 millió bevallást jelent. Ezen belül majdnem 573 ezer egyéni vállalkozó, mintegy 199 ezer őstermelő, és csaknem húszezer áfás magánszemély választotta az elektronikus útat. Papíron viszont csupán 962 egyéni vállalkozó, 23 őstermelő, és 61 áfás magánszemély nyújtotta be az szja-bevallását.

Az online kitöltőrendszer adatai alapján 1,2 millióan fogadták el a NAV által készített tervezetet módosítás nélkül, míg 718 ezren online módosították és fogadták el azt. A legtöbb adózónak nem kellett külön intézkednie, mivel a NAV az adatszolgáltatásra kötelezettek, például a munkáltatók adataiból dolgozott. Azoknak, akiknek a rendelkezésre álló adatokon kívüli forrásból, például lakáskiadásból származott bevétele, manuálisan kellett beírniuk ezt a tervezetbe. Korábban a bevallás elmulasztása mulasztási bírságot vonhatott maga után, de most már magánszemélyként is automatikusan érvényessé válnak a bevallási tervezetek, ha az adózó nem tekinti meg azokat május 21-ig.

Tállai András hangsúlyozta, hogy a kormány 2010 óta érvényben lévő adófilozófiája szerint nem az adók emelése, hanem azok hatékonyabb beszedése a cél. Ez a megközelítés segíti elő az adók csökkentését és a gazdaság fehéredését, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdaság emelkedő pályán maradjon.