Nemzeti, vagány fiatalok kellenek az agresszív törpék ellen

Orbán Viktor a tusványosi közönségével osztotta meg a világrendszerváltás következő 500 évének mestertervét, miközben a belpolitikai helyzet értékelésére nem maradt ideje.

A miniszterelnök előadása után a közönség tagjait kérdezték többek között arról, hogy szükség van-e változásra a Fidesz részéről, amikor az ellenzéki táborban átrendeződést lehet tapasztalni. A résztvevők többsége helyi lakos volt, akiket arról is faggattak, hogy miért támogatják a Fideszt, és felmerült-e bennük valaha, hogy ellenzéki pártot támogassanak. Ezenkívül megkérdezték őket Magyar Péterről, a TISZA Párt vezérének megítéléséről, aki Erdélyben nem túl népszerű.

A tusványosi fesztivál szombat délelőtti látogatói között konszenzus alakult ki abban a kérdésben, hogy az elhúzódó ukrajnai harcokért nem az oroszok, hanem az amerikaiak tehetnek. Ez az álláspont jelentős témát szolgáltatott Orbán Viktor számára is.

A Tusványosi Szabadegyetemen hagyománnyá vált beszédében Orbán Viktor arról beszélt, a liberálisok elleni harcot már nem ők, hanem a mai 20-30 évesek fejezik be. A fesztiválozókat - köztük Kósa Lajost is - kérdezték arról, mi a benyomásuk a leginkább a fiatalokra célzó Magyar Péterről, működhet-e a kormánypárt Orbán nélkül, ki lehet a lehetséges utódja.