Tömegdefekt az M5-ösön és az M0-n, torlódások az M1-esen

Az M5-ös autópályán Szeged irányába, az M0 lehajtó után több tucat autó defektet kapott, valószínűleg valami végigszóródott az úton.

A jelenséget az Autópályahírek Facebook-csoportban egy felhasználó jelentette, és a tömeges defektet mások is megerősítették. Többen az M0 autópályán is láttak defektes autókat, amelyek a leállósávban vesztegeltek. A beszámolók szerint akár 40-50 autó kerekei is lyukat kaphattak.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint egy külföldi rendszámú kisteherautóból szóródhatott ki vastörmelék, amely a defekteket okozta. A jármű gyorsan visszatért a helyszínre, összeszedett több törmeléket is, majd elhajtott. A közútkezelő a forgalomfigyelő kameráin próbálta visszakövetni, mi történhetett, de a kérdéses helyszínről nem készült olyan felvétel, ami alapján rekonstruálható lett volna az eset. Szerencsére az anyagi káron kívül személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

Nem világos, hogy mi okozhatta a defekteket, de volt, aki egy sérült autót szállító tréleres kisbuszt látott, amelyről darabok hullottak az útra. A Waze alkalmazásban is többen jelöltek veszélyt és leálló autókat az érintett útszakaszon, és az alkalmazás szerint már rendőrök is megjelentek a helyszínen.

Az M1-es autópálya Budapest felé vezető irányában a 66-os és a 60-as kilométer között lezárták a külső és a leálló sávot munkavégzés miatt, ami további torlódásokat okozhat. A forgalom a belső sávba és a szembejövő oldal belső sávjába terelődik, valamint a Remeteségi pihenőhelyet is lezárták. Tankolni a 94-es kilométernél található Concó-pihenőhelynél, vagy a 43-as kilométernél levő Óbaroknál lehet.

Az M5-ös autópálya Röszke felé vezető oldalán szintén munkavégzés miatt a 34-es és a 29-es kilométer között lezárták a belső sávot, a külsőben és a leálló sávban lehet haladni.

A helyzet folyamatosan frissül, és az érintett autósoknak érdemes alternatív útvonalakat keresniük, valamint türelmesnek lenniük a torlódások miatt.

Ezzel párhuzamosan Szeged városában is fontos fejlesztések zajlanak. A Gogol utca, amely a Tisza Lajos körutat köti össze a Londoni körúttal, és így a belváros egyik legfontosabb utcája, hamarosan átalakul. A városvezetés célja, hogy az utcát kerékpár- és gyalogosbarátabbá tegyék, valamint a környezet minőségét is javítsák. A felújítás során az átmenő forgalmat csökkentik, a kereszteződésekben az úttestet járdaszintre emelik, és a sebességet sávelhúzással mérséklik. Az új Gogol utcában mikromobilitási pontok, akadálymentes és rakodóparkolók is helyet kapnak, és a zöldfelület aránya is nőni fog a jelenlegi 670 négyzetméterről 900 négyzetméterre.