Vasárnapi időjárás: forróság és viharok váltják egymást

Vasárnap Magyarországon a hőség tovább fokozódik, a maximum hőmérséklet 31 és 38 fok között alakulhat, de a nap folyamán hidegfront érkezik, amely záporokat és zivatarokat hozhat magával. A hidegfronti felhőzet északnyugat felől érkezik, és bár sok napsütés várható, a nyugati, délnyugati tájakon, valamint az Északi-középhegységben nagyobb eséllyel alakulhatnak ki zivatarok.

Az érkező hidegfront mentén az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódhat. A HungaroMet előrejelzése szerint a hidegfront hatására először nyugaton, délnyugaton, majd késő délután, este északon, északkeleten is kialakulhatnak zivatarok, amelyeket viharos széllökések, intenzív csapadékhullás és jégeső kísérhet.

A hőség miatt az ország nagy részén másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben, míg az eső és zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A zivatarokat helyenként felhőszakadás, erősen viharos széllökések és nagyobb méretű jég is kísérheti.

Vasárnap estétől északnyugat felől csökken a felhőzet, és a déli tájakon hajnalban még előfordulhatnak felhősebb körzetek. A kezdetben erős, néhol viharos szél fokozatosan veszít erejéből, és a hőmérséklet hajnalban többnyire 15 és 22 fok között alakul, de az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben ennél hűvösebb is lehet.

A hétvégi időjárás a frontra érzékenyeket is megpróbálhatja, hiszen a hőség után hirtelen érkezik a hidegfront, ami migrént, keringési- és szívpanaszokat, vérnyomás problémákat, szédülést, rosszullétet és légzőszervi panaszokat okozhat. A Balatonnál különösen óvatosnak kell lenni, mivel a hidegfront kora délután előjel nélkül csaphat le, viharos széllökésekkel.

Hétfő délelőtt derült, napos idő várható, helyenként kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel, csapadék nélkül. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül, néhol megerősödik. A maximum hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő oldalra: https://index.hu/idojaras.