Kamala Harris és Donald Trump: Az Elnöki Verseny Két Arca

Annak ellenére, hogy Kamala Harris alelnök elfogadottsága nem túl magas, a demokraták mégis mellette állnak, és lehetősége van arra, hogy az elnöki versenyben újrapozicionálja magát. Eközben Donald Trump, aki korábban kriptoszkeptikus volt, most a bitcoin-támogatók kedvencévé vált, és ígéretet tett arra, hogy Amerikát a kriptovaluták fővárosává teszi.

Joe Biden elnök bejelentése után, hogy nem indul a 2024-es választásokon, a demokraták nagy része Kamala Harris alelnök mögé sorakozott, és támogatásukat fejezték ki iránta. A The Washington Post elemzése szerint Harris népszerűsége alig jobb Bidenénél, és a közvélemény-kutatások szerint mindketten lemaradnak Donald Trump mögött.

Harrisnek azonban vannak előnyei is. Az alelnökök imázsa gyakran az elnökökhöz kötődik, és Harris kevésbé negatív érzelmeket vált ki a szavazókból, mint Biden. Emellett a demokrata jelöltek általában jobban teljesítenek a szenátusi választásokon, mint Biden, ami arra utal, hogy a párt számára előnyös lehet egy hagyományosabb demokrata jelölt.

A fiatal, fekete és spanyolajkú szavazók körében Harris jobb eredményeket érhet el, mint Biden, és ezek a csoportok fontosak lehetnek a választásokon.

Donald Trump, aki korábban kriptovaluták szkeptikusa volt, most a bitcoin-konferenciákon támogatást gyűjt, és ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államokat a kriptovaluták központjává teszi. A Bitcoin 2024 konferencián Trump a kriptovaluta iparág támogatását kérte, és a kriptofanatikusok egyre inkább az ő táborába állnak. A Nashville-ben tartott Bitcoin Konferencia nyitóbeszédében Trump azt mondta: „A kormányunk túl sokáig megsértette azt a kardinális szabályt, amelyet minden bitcoinos kívülről tud: Soha ne add el a bitcoinodat”. A CNBC beszámolója szerint Trump azt ígérte, hogy ha elnökké választják, az amerikai szövetségi kormány soha nem fogja eladni a bitcointartalékát, bár azt nem ígérte meg, hogy pénzügyi tartalékot képeznek bitcoinból.

Trump korábbi kriptovalutákkal szembeni kritikus álláspontja ellenére most már egész más hangot ütött meg, és azt mondta: „Ma délután ismertetem a tervemet annak biztosítására, hogy az Egyesült Államok a bolygó kriptoközpontja és a világ bitcoin-szuperhatalma legyen, és ezt meg is fogjuk valósítani”. Trump egy sor kripto-barát ígéretet sorolt fel, többek között azt, hogy elnökként létrehozna egy „bitcoin- és kriptoügyi elnöki tanácsadó testületet”. A Bitcoin Konferenciát szervező David Bailey, a bitcoint üzemeltető BTC vezérigazgatója 100 millió dollárt és 5 millió szavazót ígért Trumpnak.

A demokraták és a republikánusok tehát különböző stratégiákat alkalmaznak a választók megnyerésére. Harris az alelnöki pozícióból próbálja megszilárdítani helyzetét, míg Trump a kriptovaluta közösség támogatásával kampányol. Mindkét jelöltnek megvannak a maga előnyei és kihívásai a 2024-es elnöki versenyben.