A Szent János Kórház klímaberendezésének javítása és az egészségügyi ellátásban tapasztalható fennakadások

A Szent János Kórházban továbbra is javítják a klímaberendezést, ami kisebb fennakadásokat okoz az ellátásban, de az egészségügyi államtitkár szerint ez nem befolyásolja a betegellátást. A kórház ortopédiai és traumatológiai osztályának betegei bizonytalan ideig kénytelenek várni a műtétekre, mivel a klímaberendezés javítása még nem fejeződött be. Az RTL Híradó riportja szerint a kórházban már két hete nem tudnak műtéteket végezni a hőség miatt.

A kórház főigazgatója az Indexnek adott interjúban elmondta, hogy az infrastrukturális problémák, amelyek fél évszázada állnak fenn, csak a klímarendszer teljes cseréjével orvosolhatók. Az ortopédiai traumatológiai osztály vezető főorvosa beszámolt arról, hogy a hőség miatt egy asszisztens rosszul lett, egy másik pedig annyira izzadt, hogy a műtét folytatása veszélyeztette volna a beteget.

Takács Péter egészségügyi államtitkár a Hír TV-nek adott interjúban kijelentette, hogy az extrém hőhullámok során fellépő műszaki hibák többségét már elhárították, és a jelenlegi kisebb fennakadásokat alkatrészhiány okozza. Hozzátette, hogy a javításokhoz szükséges pénzügyi forrás rendelkezésre áll. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az RTL Híradónak adott interjúban hangsúlyozta, hogy fontos a kórházi klímák működése, és ezen dolgozik Pintér Sándor belügyminiszter és csapata, valamint Takács Péter, aki a „szíve vérét locsolja ki” az egészségügyi fejlesztésekért. Azonban Tusványoson Semjén Zsolt kinevette az RTL riporterét, amikor a kórházi klímák helyzetéről kérdezte, és abszurdnak nevezte a kérdést, utalva arra, hogy a világháború elkerülése fontosabb téma.

Kásler Miklós, az egykori emberi erőforrásokért felelős miniszter, az RTL Híradó riporterének reagálva elmondta, hogy ő maga is végezett műtéteket 50 fokos műtőkben 30 évvel ezelőtt, mert az életmentő volt. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a kórházakban tapasztalható problémák mögött rendszerhiba áll, és Magyarországon jelentősen többet kellene költeni az egészségügyre, mivel jelenleg az uniós átlag felét fordítjuk erre.

Az RTL információi szerint a betegeknek azt közölték, hogy előreláthatólag szeptember közepéig, vagy amíg a klímarendszert ki nem cserélik, szünetel az előjegyzés. Az egészségügyi szakértő szerint a hűtőberendezések hibái mögött több évtizedes rendszerhiba húzódik meg, és az ágazatra jóval több pénzt kellene fordítani. Kásler Miklós Tusványoson azt nyilatkozta, hogy ő harminc éve ötven fokos műtőben végzett 10-12 órás műtéteket. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az RTL Híradónak adott interjúban abszurdnak nevezte a klímaberendezések működésével kapcsolatos kérdést, és a háború áldozataira utalva megjegyezte, hogy „meghalt bárki is amiatt, hogy a klíma működött vagy nem működött?”