Takács Marika: A bolti eladóból lett országimádotta tévébemondó tragédiája

Takács Marika, aki egykor bolti eladóként kezdte, később az ország egyik legkedveltebb tévébemondójává vált, tragikus sorsa mély nyomot hagyott a közvéleményben.

A televíziózás hajnalán, bár Mednyánszky Ági köszöntötte először a televízió előtt ülő magyarokat, sokak szerint Takács Marika volt az, aki igazán meghatározta a televízióbemondók képét. Mindketten színészi pályára készültek, de míg Mednyánszky Ágit később inkább a rádióban ismerték meg, Takács Marika a televíziózás ikonjává vált. A Rádió és Televízió évkönyve szerint 1957. július 25-én tűnt fel először a képernyőn, és hamarosan az egész ország családtagjának tekintette. Színészi ambícióit sem hagyta teljesen veszni, hiszen főszerepet játszott a "Szerelem csütörtök" című filmben, és újságíróként is kipróbálta magát.

Magánéletében is boldogságra talált, amikor hozzáment a híres rendezőhöz, Kazimir Károlyhoz, és 42 évesen szült neki egy gyermeket. Azonban a sors kegyetlen fordulatot hozott számára, amikor a Magyar Televízióban már nem tartották szükségesnek a munkáját. Egy kollégájával folytatott beszélgetésében Takács Marika így fogalmazott: „Elfogadom, megértem, hogy a képernyőn át kell adnom a helyem a fiatalabbaknak, de hogy egy ekkora intézményben semmilyen hasznos tevékenységre nem vagyok jó, azt nem hiszem. A fél életem a televízió, ha elveszik, lebénulok…”.

A mellrákkal vívott tízéves harc után Takács Marika 1997. november 25-én, mindössze 58 éves korában hunyt el. Férje, Kazimir Károly két évvel később követte őt a halálba, és ma már közös sírban nyugszanak a Farkasréti Temetőben.