Zöld átalakulás Bécsben: Enkplatz újjászületik

Bécs városa a "Le az aszfalttal!" program keretében zöld oázissá alakítja át az Enkplatzot, a Simmering városrész népszerű terét.

A bécsi városvezetés úgy döntött, hogy a Simmering városrészben található Enkplatzot egy zöld és hűtött főtérré alakítják át. A "Le az aszfalttal!" program jegyében a tér egyfajta zöld oázissá válik, ahol összesen 1000 négyzetméternyi cserjeágyás és 1160 négyzetméter természetes rét található majd.

A parkosítás során nem csak a növényzetet szaporítják, hanem mintegy 70 új pad és ülőhely is szolgálja majd a kényelmet. Az új, világosabb burkolatnak köszönhetően a tér kevésbé fog felmelegedni a nyári hónapokban.

A tervezők a látogatók kényelmét és a nyári hőség enyhítését szem előtt tartva 6 párakaput és 18 padlós vízsugárral ellátott vízjátékot, valamint ivókutakat is terveznek a térre.

A városvezetők a tervezés során olyan fontos szempontokat is figyelembe vettek, mint a meglévő fák megőrzése, a mélygarázs és a parkoló megközelítése, vagy a metróvonal könnyű elérése a parkból. Emellett fontos kitétel, hogy a téren elegendő helyet kell biztosítani a piacok és rendezvények számára is.

Magyarországon is találhatunk már hasonló kezdeményezéseket, mint például a budapesti Blaha Lujza tér, amely 55 év után ligetes-fás találkozóhelyként újult meg.