A régi rendőrségi Porsche 356 C Cabriolet története

A Porsche 356 C Cabriolet Polizei modellje egy igazi ritkaság, amely a múlt század közepén szolgálta a német rendőrséget, és ma már a gyártó múzeumában tekinthető meg.

1948 nyarán került forgalomba az első Porsche típusjelzésű személyautó, a Porsche 356, amelynek különböző változatait 1965-ig gyártották, és amelynek utódja a legendás 911-es modell lett[^László Ferenc]. Az 50-es évek elején a Porsche elkészítette az első rendőrségi használatra szánt sportautóját, amelyből nyitható tetejű változatok is készültek[^László Ferenc].

A cikkben szereplő Porsche 356 C Cabriolet Polizei 1964-ben gördült le a gyártósorról, és Észak-Rajna-Vesztfáliában teljesített szolgálatot, mielőtt a Porsche múzeumában nyugdíjazták volna[^László Ferenc]. A 1,6 literes, 4 hengeres szívó boxermotorral szerelt jármű 95 lóerős teljesítménye a 60-as években igen sportos menetteljesítményeket tett lehetővé a könnyű hátsókerék-hajtású autó számára[^László Ferenc].

A német rendőrök csak a Porsche weissachi tréningjét követően vehették használatba ezt a 185 km/h végsebességű, négy tárcsafékes különlegességet, amely kék villogóval volt felszerelve[^László Ferenc]. Érdekesség, hogy a szolgálati előírások szerint, ha a hőmérséklet meghaladta a +5 Celsius fokot, a járőröknek nyitott tetővel kellett közlekedniük[^László Ferenc].

A rendőrségi Porsche 356 C Cabriolet utolsó tíz példányát 1966 májusában állították hadrendbe a holland autópálya rendőrségnél[^László Ferenc]. Az autó ma már múzeumi darab, és a Porsche történetének egyik érdekes fejezetét képviseli.

A Porsche 356 C Cabriolet története azonban nem áll meg a múzeumi falak között. A német rendőrség ma is aktív szerepet tölt be a közösség védelmében, és bár a járművek modernizálódtak, a hősies cselekedetek továbbra is részét képezik a mindennapoknak. Egy friss esetben Darmstadtban egy egyéves kisfiú életét egy járókelő mentette meg, aki óriási szerencsével elkapta a harmadik emeletről kizuhant gyermeket. A rendőrség jelenleg is keresi a szemtanúkat és azt a bátor férfit, aki a kisfiút elkapta. Az eset rávilágít arra, hogy a rendőrség és a polgárok összefogása milyen fontos lehet a váratlan helyzetekben.