Egy svájci párt szerint okkultista és sátánista az Euróvíziós Dalverseny

Konzervatív csoportok fenyegetőznek azzal, hogy megakadályozzák Svájcot abban, hogy otthont adjon a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválnak, mondván, hogy a dalverseny egy propagandaesemény, amely az okkultizmust és a sátánizmust ünnepli.

Svájc nyerte el a világ legnagyobb élőzenei eseményének rendezési jogát, miután a svájci énekes, Nemo a The Code című számával első helyen végzett a 2024-es Euróvíziós Dalversenyen. Zürich, Genf, Bern és Bázel mind pályázatot nyújtottak be az ötnapos rendezvény megtartására.

A keresztény-konzervatív Svájci Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) azonban bejelentette, hogy kihasználva az ország demokratikus rendszerét, népszavazást kíván kezdeményezni a pályázó városok kérelmére. "Az Eurovíziós dalverseny egy borzalmas propagandaesemény" − nyilatkozta az EDU a közösségi médiában, hozzátéve, hogy "egy olyan ország, amely helyszínt biztosít egy ilyen undorító szemétnek, nem emeli az imázsát, hanem csupán saját szellemi hanyatlását mutatja be."

Samuel Kullmann, az EDU egyik vezető politikusa az SRF svájci műsorszolgáltatónak elmondta, hogy pártját zavarja, hogy az Eurovízió egyre több művészt mutat be, akik nyíltan okkultista üzeneteket közvetítenek és hangsúlyozzák azokat a megfelelő szimbólumokkal. Az ír énekesnő, Bambie Thug színpadi showműsora a 2024-es versenyen például egy ördögszarvú táncost és egy gyertyákból álló kört tartalmazott, amelyben egy pentagramma volt, ami fordított formában gyakori sátánista szimbólum. Nemo, aki nem-bináris előadóként az elsőként nyerte meg a versenyt, egy olyan dallal ért el sikert, amely a férfi és női nemi normákon túli identitását ünnepli.

Az EDU, amely csak egy mandátummal rendelkezik a svájci nemzeti tanácsban, népszavazási kezdeményezéseit egyes kantonokban a nagyobbik jobboldali Svájci Néppárt (SVP) és a Svájci Adófizetők Egyesülete is támogatta. Az SVP ifjúsági szárnya a népszavazás támogatásának indokaként a harmadik nem bevezetését és a "nyílt antiszemitizmust" említette. A májusi malmöi döntő és elődöntő helyszíne előtt nagyszabású palesztinbarát tüntetések voltak.

A svájci városok elleni népszavazás veszélye óriási bizonytalanságot jelent a szervezők számára, és bár a szavazásra november előtt nem kerülhet sor, a 2025. májusi eseménynek otthont adó várost a tervek szerint augusztus végéig kell kiválasztani.