Letenyei vihar: Hirtelen hőmérsékletcsökkenés, ritka felhőképződmények és a Balatonra is lesújtó szupercella

A letenyei vihar, amely drasztikus hőmérsékletcsökkenést hozott, a korábbi 33 fokról hirtelen 18 fokra hűtve le a levegőt, nem csak a helyieket, hanem a Balaton környékét is meglepte.

Az Időkép jelentése szerint a dél-dunántúli Letenyén tomboló vihar nem csak a hőmérsékletben hozott jelentős változást, hanem a látványos felhőképződményekkel is megörvendeztette a helyieket. A jelenség olyan különleges volt, hogy az Időkép szerzője "tankönyvbe illő mammáknak" nevezte azokat a felhőket, amelyek a vihar során megjelentek az égbolton.

Ezek a mammatus, vagy más néven "mamma" felhők, rendkívül ritkának számítanak, és nagy, érett zivatarfelhők alján szoktak kialakulni. A látványos felhőképződmények gyakran heves esőzést jeleznek előre, és ez alkalommal is egy jelentős jégeső kísérte őket, amely 3-4 centiméteres jégdarabokkal támadta meg a települést.

A MetFigyelő szerint a Zala megyei Becsehelyen nagyméretű jégdarabok estek a szupercellából, és a vihar a Balaton irányába is elérte, ahol több fotó is napvilágot látott a jelenségről.

Szlovéniában, a Slovenska Bistrica térségében döbbenetes méretű jégdarabok hullottak, mielőtt a szupercella hazánk felé tartott volna. A hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Vas és Zala vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szombat délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

A vihar és a hozzá kapcsolódó természeti jelenségek megtekintésére az Időkép Facebook-oldalán keresztül nyílik lehetőség, ahol a látványos felhőképződményekről és a Balatonra is lesújtó szupercelláról készült felvételek is megtekinthetők. A zivatarok kelet-északkelet felé mozognak tovább, illetve újabb cellák is képződhetnek az esti, éjszakai órákban, nagyobb eséllyel az ország nyugati és északi felén. Szombat éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Vas, Veszprém és Zala megyék területén is.