Angolszász temetőt tártak fel Malmesburyben

Az angliai Malmesbury városában, az Old Bell Hotel területén egy középkori angolszász temetőre bukkantak, amely a helyi bencés apátság aranykorába nyújt vissza.

A Heritage Daily beszámolója szerint a régészeti feltárás során 24 személy maradványait azonosították, akiket 670 és 940 között helyeztek végső nyugalomra. A leletek révén a kutatók bepillantást nyerhetnek az apátság fénykorába.

A sírokban felnőttek és serdülők csontjai mellett különböző sírmellékeket is felfedeztek, amelyek megerősítik, hogy a település már az apátság alapítása előtt is létezett.

Paolo Guarino, a helyi lakos és a kutatócsoport tagja elmondta, hogy a történelmi források alapján tudták az apátság létrejöttének idejét, de eddig nem voltak kézzelfogható régészeti bizonyítékaik. Az új leletek azonban megerősítik, hogy már a 7-9. században is éltek emberek a területen.

Az Old Bell Hotel tulajdonosai, Kim és Whit Hanks kifejezték, mennyire megtisztelő számukra, hogy hozzájárulhatnak a helyi történelem megőrzéséhez. Az ásatások eredményei összekötik a múltat a jelennel, és ritka betekintést engednek a középső szász kori Malmesbury lakóinak mindennapjaiba.