Francia sportminiszter úszása a kétes tisztaságú Szajnában

Amelie Oudea Castera, Franciaország sportminisztere, egy merész lépéssel fejest ugrott a Szajnába, hogy demonstrálja a folyó tisztaságát az olimpiai játékok úszóversenyei szempontjából.

A sportminiszter úszását a BFM TV kamerái örökítették meg, amint az Alexandre III és az Invalidusok hídja közötti szakaszon halad keresztül a vízen. A Szajna tisztasága hosszú ideje téma Franciaországban, mivel a folyó gyakran volt szennyezett ipari és háztartási hulladékoktól, valamint emberi ürüléktől is. Az utóbbi években azonban jelentős erőfeszítéseket tettek a vízminőség javítására és a fenntarthatóság érdekében, többek között környezetvédelmi projektek indításával, és a francia főváros térségében 1,4 milliárd eurót fordítottak arra, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is kiemelten foglalkozik a folyó megtisztításával. Nemrégiben kisebb botrány robbant ki, amikor kiderült, hogy az E. Coli baktériumok szintje a megengedettnél négyszer magasabb volt a Szajnában. Ez sok kritikát váltott ki, és néhányan még Emmanuel Macron elnököt is arra szólították fel, hogy ússzon a szennyezett vízben. A hatóságok szerint azóta jelentősen javult a helyzet, de a 2024-es párizsi olimpia úszóversenyeinek helyszínéről még nem született döntés.

A párizsi olimpia 2024. július 26-tól augusztus 11-ig tart, és tervek szerint a triatlon és a maratoni úszás eseményeit a Szajnában rendeznék meg. Amélie Oudéa-Castéra nem az egyetlen politikus, aki drasztikus akciókkal akarja bizonyítani, hogy bő száz év után sikerült kitisztítani az erősen szennyezett folyó Párizst kettészelő szakaszát. Párizs főpolgármestere június végén szintén bejelentette, hogy a július 15-ével kezdődő héten, bő egy héttel az olimpia előtt megfürdik a Szajnában, és a tervek szerint a polgármester társául szegődik majd Emmanuel Macron elnök is, Macron és Hidalgo úszásának hírére Párizsban meg is hirdettek egy Szajnába szaró flashmobot.

Amélie Oudéa-Castérának egyébként már a folyóba ereszkedése sem sikeredett túl elegánsra, besétálás helyett ugyanis inkább becsúszott, majd rövid ideig csak lebegett a vízen mielőtt úszni kezdett volna. A hivatalos jelentések egyébként kevésbé derűlátóak, június végén a párizsi hatóságok közölték, hogy még mindig nem elég tiszta a Szajna vize ahhoz, hogy abban rendezzék a nyílt vízi úszóversenyeket.

Ahogy korábban megígérte, Amélie Oudéa-Castéra szombaton, két héttel az olimpia kezdete előtt tényleg úszott egyet a Szajnában, saját magát kísérleti nyúlnak használva annak demonstrálására, hogy a folyót tényleg sikerült megtisztítaniuk. A politikus háttércsapata láthatólag olyanokból állt, akik életükben nem fürödtek folyóban, így a miniszternek egy algától csúszós rámpán kellett becsúsznia a vízbe Párizs szívében, de ő ezt láthatólag nem igazán bánta. Az úszáshoz Amélie Oudéa-Castérát egy tapasztalt nyílt vízi úszó, Alexis Hanquinquant olimpiai bajnok triatlonista, Franciaország paralimpiai zászlóvivője kísérte el.

A tervek szerint a folyóban rendeznék a hosszútávúszó számokat és a triatlon úszásrészét, ám az a mai performansz ellenére sem 100 százalék, hogy ez így is lesz. A Szajnával az a probléma, hogy a rossz vízminőség és a baktériumfertőzöttség miatt 1923 óta tilos úszni a folyóban. A város belterületén ilyesmi mondjuk kristálytiszta víz esetén sem merülhetne fel normál esetben, mivel őrült nagy a turistahajó-forgalom, maga a folyó viszont aprócska. De a francia hatóságok úgy érezték, hogy az olimpia jó ürügy a szennyezettség felszámolásához. Eddig 1,4 milliárd eurót költöttek el víztisztító művekre és új csatornákra, a vízminőség el is kezdett javulni, de nem eléggé. Mindössze 2 héttel ezelőtt, június végén az E. coli baktérium mennyisége még az egészségügyi határérték négyszerese volt a Szajnában.

Ez azt is jelenti, hogy ha ma, július 13-án szombaton határérték alatti is a Szajna szennyezettsége, ez nem jelent garanciát a két hét múlva kezdődő olimpiára nézve, elég ugyanis egy komolyabb zápor, hogy minden boruljon.

Amélie Oudéa-Castéra az első politikus fecske a vízben, de nem az utolsó, korábban ugyanis Anne Hidalgo párizsi főpolgármester és Emmanuel Macron köztársasági elnök is megfogadták, hogy a játékok előtt napokban úsznak egyet a Szajnában.