Új szélsőjobboldali képviselőcsoport az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentben hamarosan megalakulhat egy új szélsőjobboldali képviselőcsoport, a Szuverén Nemzetek Európája, amelyhez többek között a Mi Hazánk Mozgalom is csatlakozni kíván.

A cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) bejelentette, hogy szerdán hivatalosan is létrehozzák az új frakciót, amelynek a legerősebb tagja az Alternatíva Németországért (AfD) lesz. Tomio Okamura, az SPD vezetője szerint a csoport célja, hogy a Green Deal ellen, a migráció ellen és Európa iszlamizálódása ellen lépjenek fel, valamint hogy Brüsszel hatásköreit visszaszorítsák a nemzeti szintre.

A Mi Hazánk Mozgalom EP-képviselőjének, Borvendég Zsuzsannának a szóvivője már megerősítette a csatlakozási szándékot. Az SPD-nek jelenleg egy képviselője, Ivan David van az Európai Parlamentben, aki korábban az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja volt. A képviselőcsoport létrehozásához 7 tagállamból legalább 23 képviselő szükséges, és a frakcióalapításban részt vevő pártok között megtalálható a Mi Hazánk Mozgalom, a francia Visszahódítás (Reconquete), a lengyel Szabadság és Függetlenség Konföderáció (Konfederacja), a bolgár Újjászületés, a spanyol Se Acabó La Fiesta, a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt, a szlovák Köztársaság Nép és Igazságosság Unió, valamint egy litván képviselő is. Összesen kilenc országból 28 képviselő csatlakozott a frakcióhoz.

A Politico információi szerint több más párt is tárgyalásokat folytat a csatlakozásról, köztük Milan Uhrík szlovák képviselő, az AfD 14 képviselője, a bolgár Újjászületés három képviselője, Sarah Knafo, a francia Visszahódítás (Reconquete) képviselője, egy litván EP-képviselő, valamint a lengyel Konföderáció párt néhány tagja. Knafo elmondása szerint az AfD küldöttsége megpróbálta meggyőzni őt a csatlakozásról, de még nem döntött, míg a Konföderáció párt még tárgyalásokat folytat és különböző lehetőségeket mérlegel.

A Fidesz által kezdeményezett és nemrégiben megalakult Patrióták Európáért képviselőcsoport már a harmadik legnagyobb frakció az Európai Parlamentben, 84 taggal. A Fidesz 2021-ben hagyta el az Európai Néppártot, és azóta kereste a helyét az EP-ben. Az új pártcsalád megalakulása Orbán Viktor számára egy siker lehet, bár vannak hátrányai is az új frakciónak.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom pártelnöke szerint az új frakció megalakítása jelentős lépés, mivel "olyat teszünk ma, ami még nemzeti radikálisnak mondott magyar pártnak sohasem sikerült" és hozzátette, hogy "Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni". A csoport legnagyobb tagja az AfD lesz, amelyet a júniusi EP-választás előtt kiraktak az ID frakcióból, és a párt két vezető politikusa, Maximilian Krah és Petr Bystron kémkedési vádak miatt került gyanúba, de mindketten tagadták a vádakat. Az AfD végül úgy döntött, hogy nem próbál meg csatlakozni a Patrióták Európáért formálódó csoportjához vagy visszafarolni az ID-be, és saját frakciójuk mellett maradnak. A frakció megalakulását hivatalosan szerda este jelentik be, és a frakcióvezető a tervek szerint René Aust, az AfD türingiai parlamenti képviselője lesz. Az elnökhelyettesi posztokról jelenleg még folynak a tárgyalások.