Új családi adókedvezmények 2025-ben

A kormány 2025-ben, valószínűleg két lépésben megduplázná a gyerekek után járó családi adókedvezményt, ezzel is támogatva a demográfiai helyzet javítását és a gazdasági növekedést.

A kormány új gazdaságpolitikai intézkedéseket tervez, melyek között kiemelkedik a családi adókedvezmény mértékének megduplázása 2025-ben. Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson elmondott beszédében jelezte, hogy a kormány ezzel a lépéssel a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállítását és a gazdasági növekedés támogatását célozza meg.

A KSH adatai szerint júniusban a születésszám 6000 közelébe süllyedt, ami az elmúlt 20 év leggyengébb hónapját jelenti, és a teljes termékenységi arányszám is kedvezőtlen trendet mutat. Orbán Viktor elismerte, hogy a kormányzati intézkedések eddig nem voltak eléggé hatékonyak a demográfiai hanyatlás megállításában.

A gazdasági növekedés élénkítése is fontos szempont, hiszen a GDP-növekedés kisebb a vártnál. A kormány tervei szerint a családok zsebében maradó többlet fogyasztásra ösztönözheti a lakosságot.

A családi adókedvezmények terén a kormány egyfajta kényszerhelyzetben van a magas inflációs környezet miatt. A 2016 óta szinte változatlan adóalap-kedvezmény mértéke miatt az adóterhelésre gyakorolt kedvező hatása évről évre csökken.

A jelenlegi kedvezmények összege adóban kifejezve gyermekenként egygyermekes családok esetén 10 ezer forint, kétgyermekes családok esetén 20 ezer forint, három vagy többgyermekes családok esetén 33 ezer forint. A megduplázás hatására az egygyermekes családok éves szinten 240 ezer forinttal, a kétgyermekes családok 960 ezer forinttal, a három vagy többgyermekes családok pedig 2,376 millió forinttal járhatnak jobban, megfelelő adóalap esetén.

A kormány a költségvetés helyzetének javítása mellett mozgásteret is keres a költekezéshez a 2026-os választásokhoz közeledve. A költségvetési hatásokat tekintve a Portfolio becslése szerint az adókedvezmény megduplázásának költségvetési hatása 240 milliárd forint lehet, vagyis ennyi maradna pluszban az érintett családok zsebében.

A részletek az ősszel benyújtandó 2025-ös költségvetésből válnak majd ismertté, és a kormány tervei szerint a családi adókedvezmény emelése a 3,7%-os jövő évi hiánycél tartása mellett is megvalósítható.